Земята е регистрирала най-краткият си ден откакто времето се следи

...
Земята е регистрирала най-краткият си ден откакто времето се следи
Коментари Харесай

Защо Земята се върти по-бързо от обикновено и скъсява дните?

Земята е записала най-краткият си ден откогато времето се следи с атомни часовници, заяви в. " Дейли мейл ". Според информацията това е станало на 29 юни, който е бил по-кратък с 1,59 милисекунди. Нормалната дълготрайност на деня е 24 часа или 86 400 секунди. Но през последните години въртенето на Земята се форсира, скъсявайки някои дни с милисекунди.

" През тази година тя се върти по-бързо в сравнение с 2021 година и 2020 година ", споделя Леонид Зотов от университета " Ломоносов " в Москва,

Учените настояват, че изменението на климата, сеизмичната интензивност и  теченията в океаните могат да бъдат отговорни за протичащото се.

Експерти са уверени, че не всеки ден е по-кратък, само че в случай че наклонността продължи, атомното време – универсалният метод за премерване на времето на Земята – може да се наложи да се промени. Някои учени оферират въвеждане на негативна високосна секунда. „ Тъй като не можем да променим стрелките на часовника, свързани с въртенето на Земята, поправяме скалата на атомния часовник “, сподели Зотов.

За разлика от високосните години, които имат прибавен спомагателен ден, негативна високосна секунда би означавала, че часовниците ще пропущат една секунда.

Някои инженери се опълчват на въвеждането на високосна секунда, защото това може да докара до огромни и опустошителни механически проблеми.

Учените изясняват, че повода за всичко може да се крие в световното стопляне, което топи леда и снега с по-бързи темпове.

Изследвания демонстрират, че с топенето на ледниците вследствие на повишение на атмосферните температури от изгарянето на изкопаеми горива, преразпределението на земната маса кара планетата да се измества и върти по-бързо към оста си.

Това е по този начин, тъй като води до загуба на стотици милиарди тонове лед годишно в океаните, което кара Северния и Южния полюс да се движат на изток от средата на 90-те години на предишния век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР