Земята е прекалено голяма, за да бъде изследвана с рентген

...
Земята е прекалено голяма, за да бъде изследвана с рентген
Коментари Харесай

Учени направиха уникално откритие за Земята с помощта на "призрачни частици"


Земята е прекомерно огромна, с цел да бъде изследвана с рентген или ядрено-магнитен резонанс, по тази причина група физици от Испания, използваха нов способ, с цел да надникнат във вътрешността й - благодарение на субатомни частици, които непрекъснато минават през нея, заяви Сайънс алърт.

Учените от университетите на Валенсия и на Барселона използваха данни от детектора на неутрино АйсКюб в Антарктида, събирани една година.
Частиците неутрино са най-леките във Вселената.

Специалистите мислят, че те могат да крият отговори на съществени въпроси във физиката. Наричат ги "призрачни ", тъй като съвсем не имат маса и са неуловими. Частици неутрино се основават в нуклеарни реакции като тези в Слънцето.

Електрически са неутрални, което значи, че през нас могат да минават с милиарди всяка секунда.

Откритият от испанските физици способ наподобява на рентгена. При проучване с рентген, лъчите минават през меките тъкани. По-плътните, като костите, ги гълтам по-бързо и по-малко лъчи минават от другата страна - по този начин се получава фотография на скелета.

Частиците неутрино могат да бъдат погълнати от атомните ядра на материята, през която минават. Колкото по-плътен е материалът, толкоз по-голямо е поглъщането.

Екипът дефинира плътността на другите пластове на планетата ни, преброявайки миналите неутрино под друг ъгъл. Резултатите от проучването съответстват с изчисленията, направени с обичайни способи - по сеизмичните талази.

Те обаче не могат да обхванат във вътрешното ядро. Частиците неутрино минават през всичко и по тази причина дават скъпа информация.

Изследването не дава нова информация за планетата ни. Това обаче не е била негова цел. Основната цел на екипа е била да научи нещо ново за това каква информация можем да получим благодарение на частиците неутрино.

В това отношение резултатите са внушителни. "Резултатите ни показват надеждността на този метод за проучване на вътрешната конструкция на Земята в допълнение към обичайните геофизически способи ", пишат създателите на проучването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР