Земя има (мал)шанса да излезе у нас почти едновременно със

...
Земя има (мал)шанса да излезе у нас почти едновременно със
Коментари Харесай

"Земя", но без номади

" Земя " има (мал)шанса да излезе у нас съвсем по едно и също време със " Земя на номади " - с почти същото заглавие и привидно сходна история, който е режисиран от жена и запраща протагонистката да живее непретенциозно и измежду многочислени трудности някъде в Средния запад.

" Земя " обаче се и различава от наградения с три " Оскара " филм на Клои Жао. Най-малкото тъй като в него няма обществен аспект, драмата е напълно персонална, а режисьорката е и титулярка в него.

Робин Райт (бивша Пен) е една от най-високоплатените и обичани актриси в Съединени американски щати, а в последно време се опитва сполучливо и в режисурата - с 10 епизода от сериала на " Нетфликс ", " Къща от карти ", където си партнираше с Кевин Спейси, преди да бъде отлъчен за полови злоупотреби. Със самочувствието на този опит зад камерата тя прави дебюта си на огромен екран в " Земя ". Режисира умерено и умело, в положително съдействие с оператора Боби Буковски, само че сюжетът е слаб и неоригинален - изключително във втората си половина. 

Героинята Иди - изиграна също от Райт - губи брачна половинка и детето си в трагичен случай. Депресията я превзема неудържимо. И когато открива, че градският живот, контактите с хора и психотерапевтичните сеанси не могат да й оказват помощ, тя отива да живее монашески в хижа посред Скалистите планини - без никакви луксове на цивилизацията, без външна помощ и прехранвайки се с каквото природата може да й даде.

Но понеже Райт е прекомерно красива и нагласена, когато захвърля смарт телефона си в кошче на улицата, не е мъчно да се досетим по какъв начин ще завърши този опит. Към средата на кино лентата тя е съвсем мъртва от хипотермия и апетит, когато идва ненадейно избавление в лицето на двама непознати. Това, което стартира като откровено пътешестване към себе си измежду зашеметяващите пейзажи на Америка, продължава като захаросана любовна история. Между Иди и спасителя й Мигел (Демиан Бичир), който я учи на лов, лов на риба и оцеляване, няма доста реплики, само че връзките са типични за сантименталното факсимиле. Финалът звънти напълно на кухо, тъй че другата " Земя... " - тази с номадите - си остава за предпочитане.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР