Земната кора може би се е образувала много по-рано отколкото

...
Земната кора може би се е образувала много по-рано отколкото
Коментари Харесай

Водещата теория за възникването на живота на Земята е грешна!

Земната кора може би се е образувала доста по-рано в сравнение с се предполагаше до в този момент, твърди ново изследване на университета в Чикаго.

Изследователите акцентират като доказателство броят на стронциевите атоми, открити в скали от северна Канада. Това изобретение би могло доста да повлияе и даже да преобърне нашите показа за възникването и еволюцията на живота на Земята.

Именно минералното наличие на скалите дал на екипа доказателства, че континенталната земна кора се е образувала стотици милиони години по-рано, в сравнение с се смяташе до в този момент.

Континенталната кора е доста по-богата на значими минерали и субстанции, нужни за поддържането на живота на планетата, спрямо доста по-младите вулканични скали.

"Нашите доказателства, събрани от разнообразни точки на света, в това число Западна Австралия и северна Канада, демонстрират, че Земя може да е формирала континентална кора в границите на 350 милиона години от възникването на Слънчевата система. Това трансформира класическия мироглед, че земната обвивка е гореща, суха и адска в продължение на повече от половин милиард години след образуването й ", изяснява Патрик Бойнке от катедра "Геофизични науки " на чикагския университет и първи създател на това проучване.

Континенталната кора построява континенталния шелф. Тя се състои от седиментни и гранитни скали. Формирала се е от млади вулканични скали и е богата на силициев диоксид и минерали, нужни за появяването на първите живи организми. Малка част от тези антични минерали може да бъде открита в по-младите пластове, образували се на по-късен стадий в резултат на вулканична активност, разбъркване на земни пластове и други гео процеси. Това затруднява проучването на събитията към образуването на геоложките обвивки на планетата. Към тези минерали се отнасят цирконите, чиято възраст може да надвишава 4 милиарда години.

Геолозите са анализирали съотношението на стронциевите изтопи в скали, съдържащи циркон в северната част на Канада. Това е разрешило да дефинират, че наличието на силициев диоксид в тях е отпреди 4,2 — 4,4 милиарда години. Достатъчно съображение да се счита, че по това време континенталната кора към този момент е съществувала.

Това опонира на обичайна догадка, съгласно която земната кора е била пъклен гореща и суха в продължение на половин милиард години след нейното образуване.

Континенталната кора оказва доста въздействие върху процесите в атмосферата, върху състава на морската вода и съществуването на хранителни субстанции, нужни за развиването на живота. Наличието й свидетелства, че астероидните бомбардировки върху Земята не са били интензивни. В противоположен случай те биха затруднили нейното образуване.

Проучването на екипа от университета в Чикаго — озаглавено “Potassic, high-silica Hadean crust” — е оповестено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
Снимка: shutterstock
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР