Земляните имат ново хазартно увлечение. От месеци те залагат като

...
Земляните имат ново хазартно увлечение. От месеци те залагат като
Коментари Харесай

Алчността умира последна

Земляните имат ново хазартно въодушевление. От месеци те залагат като обезумели на криптовалутите и по-специално - на безспорния им водач - Bitcoin. Което изяснява забележителното показване на роденото през 2009-а компютърно знамение! Негови консуматори са сред 2.9 и 5.8 млн. фенове на цифровите валути, множеството от които - на Bitcoin, и криптопазар, бухнал до 150 милиарда щ. $.

Дигиталните пари оферират на всеки по нещо:

тръпка на феновете на риска и на търсачите на мощни чувства,

дебели пачки на богатите вложители в изискванията на затегната регулация на финансовите пазари и

отсъстващи лихви. Тези "пари " са новият плодороден умозрителен инструмент на хеджинговите фондове; лесна като достъп за редовите и неопитни консуматори до валутни играчки. А на всички участници на пазара на Bitcoin - плодородната за доста пластове от обществото анонимност. Защото системата за разплащания с цифрови валути обезпечава директна връзка без медиатори сред страните, транзакциите са децентрализирани, верифицират се от компютърна мрежа и се записват в обществен указател посредством специфична технология (blockchain).

Тези екстри, явно, не могат да се подминат с лека ръка. Доказателство е ползата, проявен към пазарната ниша от Блайт Мастърс - създателката на кредитните деривативи, припознати като съществени виновници за експлоадирането на финансовата рецесия през 2007-а. Нанесените от Мастърс вреди за стотици милиарди долари предизвикаха преди време публицисти от британския "Гардиън " да я дефинират като "жената, изобретила финансови оръжия за всеобщо заличаване ". В момента дамата, която преди три години напусна някогашния си шеф "Джей Пи Моргън Чейз ", оглавява компанията за финансови технологии "Диджитъл асет холдингс " и работи интензивно за внедряването на новаторския метод с Bitcoin във компаниите от финансовия бранш. Надеждите й са това да се случи до края на 2018-а.

Обединението на напъните на компютърните гении и на финансовите магьосници пък модифицираха обичайните финансови деривативи в цифрови - първични излъчвания на самостоятелни криптомонети, като метод за по-лесно привличане на средства за финансиране на нововъзникващи компании най-много от софтуерния бранш. Въпросните предложения, които през последните месеци никнат безусловно като гъби, привлякоха свежи пари на пазара на Bitcoin и изстреляха цената на виртуалната валута до съвсем 5000 щ. $. И, някак естествено, към тях се приобщи и подземния свят - 10% от всички средства от продажбите на тези монети са пристигнали от противозаконна активност, в това число опиати, проституция, измами, оръжия.

Очевидно, престъпният контингент, който постоянно е на крачка пред службите, е задоволително квалифициран, с цел да размени първобитната неофициална извънбанкова система за разплащания Hawala с последния вик на модата - blockchain. И да продължи да реализира активността си посредством мрежата от компютри.

Някои политически режими също са съблазнени от анонимността на цифровите валути. Всъщност Министерството на правораздаването на Съединени американски щати предизвести още през 2014-а "ако глобен индивид употребява виртуални пари за анонимни преводи, глобите ще имат по-слаб резултат ". Пример за тези опасения е Северна Корея, която, съгласно последните информации, се финансира с Bitcoin.

Фирма, финансирана от Централно разузнавателно управление на САЩ, твърди, че Пхенян е почнал да емитира криптовалутата на 17 май, с цел да генерира доходи за режима. Последните наказания на Организация на обединените нации от 11 септември пък са задействали севернокорейски хакери да засилят офанзивите против южнокорейски борси и уеб сайтове за виртуални валути, като най-малко три от тях са били сполучливи.

Очевидно, когато алчността, хазартът и жаждата за превъзходство обединят напъните си, те могат да сътворят чудеса. Да не приказваме, че съвремието ни предлага и богат набор от екзотични политици във всички точки на пранетата.

Тези рискове засяга и шефът на "Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън, който на 12 септември предизвести вложителите за "узряващия " балон Bitcoin и го съпостави с първия регистриран спукан сапунен мехур от ХVII век - на луковиците на холандските лалета. Дайман забрани под боязън от уволняване чиновниците си да търгуват криптовалути. Първо, тъй като това е срещу разпоредбите на банката. И второ - тъй като това е нелепост. А и двете аргументи са рискови. Той обаче, бидейки интелигентен мъж, не се наема да предскаже докога ще продължи тази еуфория, тъй като ползата не може да се мери. Даймън не отхвърля и технологията за работа с виртуалните валути, макар че не е чак подобен оптимист за необятното й приложение като някогашната си подчинена Мастърс.

По всяка възможност манията Bitcoin ще бъде пресечена когато международните държавни управления волю или неволю престанат да държат очите си необятно затворени. И, дай Боже, се усетят в точния момент и да схванат какво се случва в следващата световна финансова пирамида.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР