Земетресението е едно от най-страшните природни явления, с които човечеството

...
Земетресението е едно от най-страшните природни явления, с които човечеството
Коментари Харесай

Това са страните, най-застрашени от земетресения СПИСЪК

Земетресението е едно от най-страшните естествени феномени, с които човечеството се сблъсква.

Учените са напреднали доста в проучването на земетресенията, само че още не могат да стигнат до най-важното – предсказването на земните земетресения, написа Дарик. Страните, които са най-застрашени от трусове, вижте тук:

Япония

Япония оглавява листата на регионите, които са най-силно застрашени от трусове.
Столицата на Япония е ситуирана на Тихоокеанския огнен пръстен, поради което нейните 37 милиона жители са всекидневно застрашени от трусове и други естествени бедствия.

На 11 март 2011 година смъртоносно земетресение раздруса цялата страна.

Непал

Ако се има вяра на прогнози се счита, че жител на Непал е по-вероятно да бъде погубен от земетресение спрямо всеки различен жител на света. Земетресение с магнитуд 8,4 е раздрусва страната през 1934 година

На 25 април 2015г. земетресение със мощ 7,9 лиши доста човешки животи. Рухва и емблематичната за столицата кула Дарахара.

Индия

Тази страна също е претърпяла поредност от смъртоносни трусове заради придвижването на Индийската тектонична плоча, която се движи със скорост 47мм всяка година. Поради придвижването на тектонските плочи, Индия е уязвима към трусове.

На 26 декември 2004 година земетресение, последвано от цунами, убива към 15 000 индийци. На 26 януари 2001 година, земетресение в Гуджарат също убива хиляди хора.

Еквадор

В Еквадор има няколко настоящи вулкана, което прави страната извънредно застрашена зона от трусове и земетресения с огромна мощ. Страната се намира в сеизмичната зона сред Южноамериканската плоча и плочата Наска. На 12 август 2014 година земетресение с 5,1 по скалата на Рихтер раздрусва Кито, последвано от второстепенен трус с магнитуд 4,3.

 Еквадор земетресение iStock/Getty Images

Филипини

Столицата на Филипините – Манила също влиза в листата със застрашени зони от трусове. Тук изобилстват тайфуни, вулкани и цунамита, а земетресенията в този район постоянно са със мощ над 6 по скалата на Рихтер.

Опасността от трусове за Манила е тройна. Градът е залепен до Тихоокеанския огнен пръстен, което го прави изключително предразположен освен на земетресения, само че и на вулканични изригвания.

Пакистан

Друга застрашена от трусове страна е Пакистан, който е ситуиран на върха на Евразийската и Индийската тектонски плочи. През септември 2013 година мощно земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер е убива над 300 души, причинявайки големи вреди на живота и имуществото на хората.

Мексико

Мексико е друга застрашена от трусове страна, която в предишното е претърпяла няколко труса с огромна мощ.

Страната попада в една от най-сеизмично дейните зони на повърхността на земята. Разположен е на върха на три сеизмични плочи, а точно Кокосова плоча, Тихоокеанска плоча и Северноамериканска плоча.

Поради придвижването на тектонските плочи вулканичните изригвания също крият огромна заплаха. През април 2014 година нацията е ударена от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което докара до доста жертви в Гереро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР