Земетресението, което разтърси Япония, може да е изместило земята с

...
Земетресението, което разтърси Япония, може да е изместило земята с
Коментари Харесай

Земетресението в Япония е изместило земята

Земетресението, което раздруса Япония, може да е изместило земята с 1,3 метра, оповестява Sky News.

Властите считат, че мощното земетресение през вчерашния ден може да е изместило земята в региона на Ното с до 1,3 метра на запад. 

Японският орган за геопространствена информация (GSI) прегледа GPS данни след земетресението с магнитуд 7,6 по Рихтер, което раздруса Япония в първите часове на Новата година. 

Според предварителните данни една наблюдателна точка в град Ваджима в региона на Ишикава е видяла най-голямата смяна. 

Изместване на запад от към 1 м беше следено в град Анамизу и 80 см в град Сузу, излиза наяве от разбор на данните. 

Движения са маркирани и в град Нанао, Тояма, Ниигата и района Канто-Кошин. 

Защо в Япония се случват най-силните трусове?

Най-мощните регистрирани трусове са се случили в Тихоокеанския район. Тази област - която в общи линии обгръща всяка страна, граничеща с Тихия океан, в това число Япония - е най-сеизмично дейната част на света. Това е мястото, където Тихоокеанската плоча се среща с няколко други тектонични плочи. 

По-специално Япония е податлива на трусове и е една от най-добре квалифицираните народи на Земята. Къщите в Япония са издигнати в сходство със строгите стандарти за резистентност на трусове, телефоните са конфигурирани със система за предизвестие за трусове и цунами, влаковете са оборудвани със датчици за трусове, с цел да ги замразят, в случай че е належащо, учебните заведения организират постоянни тренировки за трусове и доста домове са заредени със трусове комплекти за оцеляване. 

Япония се опита да се поучи от минали събития, в това число опустошителното земетресение и цунамито в Тохоку през 2011 година

На 11 март 2011 година земетресение с магнитуд 9,1 удари североизточното крайбрежие на Хонсу - най-големият магнитуд, регистриран в миналото в Япония. 

В рамките на 30 минути цунами се разруши в бреговата линия, отмивайки домове и здания. 

Повече от 18 000 души бяха убити, в това число няколко хиляди жертви, които в никакъв случай не бяха възобновени. 

Най-мощното земетресение през последните дни беше измерено с магнитуд 7,6 и удари префектура Ишикава в централна Япония. 

Това го слага в категорията на „ огромно земетресение “, което може да аргументи съществени вреди и нормално се следи единствено почти 10-15 пъти по света всяка година. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР