Земетресението и милионите, които очакваха организаторите Андонис Самарас и Кириакос

...
Земетресението и милионите, които очакваха организаторите Андонис Самарас и Кириакос
Коментари Харесай

"Долу ръцете от Македония" - спорът между Атина и Скопие вдигна залога за Ципрас

Земетресението и милионите, които чакаха уредниците Андонис Самарас и Кириакос Мицотакис, останаха единствено пожелателни. Повечето гръцки жители останаха пред тв приемниците. "

Думите, с които гръцкият министър председател Алексис Ципрас изрази облекчението си от неслучилия се апокалипсис на митинга в Атина - упования максимален протест в столицата за последните години - съдържат противоречиви изказвания. Лидерът на консервативната " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис и някогашният министър председател от същата партия Андонис Самарас не са публични уредници на демонстрациите - за такива гръцки издания сочат националистически групи и представители на диаспората. Коментарът му обаче демонстрира напрежението, което напредъкът в разногласието за името сред Гърция и Македония и методът, по който държавното управление води договарянията основават у ръководещите в Атина.

" Македония е гръцка ", " Долу ръцете от Македония " и други сходни изявления наелектризираха въздуха в гръцката столица в понеделник вечерта и изправиха кабинета на Ципрас пред предизвикателство. Проблемът частично е, че министър председателят не би могъл да вземе самичък решение дали да направи отстъпки пред Македония и в случай че да, какви тъкмо да бъдат: той разчита на националистите от " Независими гърци ", чийто водач е министърът на защитата Панос Каменос и от чиято поддръжка зависи оцеляването на държавното управление. Опозицията от своя страна го упреква, че е подходил към договарянията единствено с мисъл за личния си интерес.

Думата " Македония "

Досега външното министерство в Атина, чийто титуляр Никос Коциас неотдавна води договарянията за името на Македония, отстояваше тезата, че използването на термина " Македония " като част от бъдещото име на северозападната съседка не би бил проблем. Според министъра за задачата името би трябвало да е съставно и по този начин замислено, че да отбелязва географски или времево Македония (с вариации като " Нова ", " Горна ", " Северна " и " Вардарска " ), само че може да включва и думата. Самият Ципрас сподели на Заев, че Скопие би трябвало да изличи всички белези на иредентизъм от политиката, името и знаците си, а последният даже реши да се преименуват летище и автомагистрала, с цел да покаже, че е подготвен за това.

Каменос обаче не желае думата " Македония " да участва в новото име поради претенциите, които даже съставно наименование би отправяло към гръцката история. След няколко социологически изследвания се оказа, че като него мислят над две трети от гърците, сред 67 и 71%; а единствено преди две години делът им беше малко над половината. Друго скорошно проучване, представено от " Файненшъл таймс ", гласи, че съперниците на съставно име са 59%, само че даже това е над половината от гръцките гласоподаватели. Думата " Македония " обаче се съдържа във всички оферти, за които се знае, че импровизирано са на масата, откогато разговорът сред Атина и Скопие се възобнови през декември.

Какво печели (или губи) Ципрас

Според Никос Музелис, професор по социология от Лондонското учебно заведение по стопанска система, " митингите несъмнено ще основат проблеми за договарянията ", само че " Ципрас би трябвало да продължи с проекта си ", имайки поради поддръжката до края на мандата му (септември догодина), обещана от Каменос, написа " Блумбърг ". Фактор съгласно откривателя е и натискът от Европейския съюз и Съединените щати, които желаят разногласието за името да бъде решен " неотложно по геополитически аргументи поради съветското наличие на Балканите " и това отслабва македонското несъгласие.

От друга страна държавното управление " не очакваше сходна реакция и от хората, и от опозиционите партии, " отбелязва политологът Лефтерис Кусулис, също представен от изданието. Той акцентира, че новият проблем за Ципрас се задава в неуместния миг, когато рейтингът му падна поради " капитулацията " пред настояванията на интернационалните кредитори. Според него, защото не може да чака поддръжка от " Нова народна власт ", Ципрас може да се види заставен да отиде на изключителни избори, в случай че " Независими гърци " откажат да одобрят с гласовете си вероятно решение на разногласието в Народното събрание. За да мине предлагането в пленарната зала, партията на Каменос би трябвало да даде шест гласа " за " от деветимата си депутати, а не е известно дали това може да се случи.

За Ципрас разногласието е и опция да се усъвършенства обликът на Гърция измежду европейските сътрудници, които договориха три избавителни заема за Атина дружно с другите интернационалните кредитори за последното десетилетие на рецесия, отбелязва " Файненшъл таймс ". Вестникът напомня, че министър председателят се възползва от момента, в който Европа задейства тактиката си за интеграция на Западните Балкани, написа " Файненшъл таймс ". В друга обява изданието напомня, че Европейският съюз разисква опцията за облекчение на гръцкия дълг, в случай че Атина пожелае да спомага по въпроса.

 Премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас на икономическия конгрес в Давос през януари.
© Twitter @Zoran_Zaev

Премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас на икономическия конгрес в Давос през януари.

Да се възползваш от митингите

Още преди хиляди гърци да излязат за пръв път на улицата, с цел да стачкуват поради името на Македония, " Нова народна власт " даде да се разбере, че счита за " неизбежно " включването на термина " Македония " и неколкократно повтори че алените ѝ линии са свързани с " ограничение на иредентизма " на северозападната съседка. Тя упорства, че Ципрас не се е справил с това искане и не е издействал гаранции. Лидерът на " Нова народна власт " Мицотакис също по този начин упреква Ципрас, че не е въвлякъл опозицията в договарянията, най-малко обсъждайки хода им с основните политически сили. Подобни обвинявания се чуват и в прилежаща Македония - както от партии на етнически македонци, по този начин и измежду опозиционните сили в етническия албански блок.

Мицотакис се срещна с Ципрас, с цел да обсъдят договарянията, в края на януари и неотложно го атакува с претекста, че изключва даже Народното събрание от договарянията. " Г-н Ципрас, вместо да търси мощен народен фронт, се концентрира върху дребни политически игри. Това затваря опция (за Гърция)... Г-н Ципрас избра да върви по този път самичък, тъй че не трябва да търси съучастници или оправдание, " сподели още той, представен от " Катимерини. " Премиерът в действителност организира срещи с водачите на всички по-големи политически партии и представители на църквата преди визитата на пратеника на Организация на обединените нации Матю Нимиц в Атина и Скопие предходната седмица.

Някои гръцки издания обаче подлагат и двамата на рецензии, че не са обменяли хрумвания по какъв начин би трябвало да текат договарянията през цялото време (покана, която евентуално би трябвало да пристигна от Ципрас), че не са се договорили да търсят поддръжка за единна национална позиция от електората си (вместо да употребяват съпротивата за вътрешнополитически цели, както прави Мицотакис) и че не са съумели да задържат църквата на своя страна в разногласието. В последна сметка и бащата на Мицотакис, Константинос, като някогашен министър председател приема географски обозначено съставно име като " Нова Македония " през далечната 1992 година В коментар " Катимерини " отбелязва, че Ципрас от своя страна неправилно е решил да " осветли " договарянията пред гръцкото общество, с цел да натрупа политически капитал против опозицията, преди да е достигнато вероятно решение, и по този начин е отворил " кутията на Пандора ".

Фотогалерия: Атина събра гнева от цялата страна за името на Македония >

Изненади

Дори в самата държавна позиция се появиха разломи, откакто Коциас реагира остро на Нимиц и уверенията му (на конференция в Скопие), че Атина не слага под въпрос македонската еднаквост. И в това деяние има нюанси, тъй като Гърция желае бъдещото съглашение с Македония да визира и използването на думи като " македонци " и " македонски ", езика, на който ще съществуват тези термини (например преводът им на британски също може да бъде видят в Атина като опасност съгласно трактовката на Коциас). Гръцкият първи посланик обаче като че ли не помни, че преди години в изявление за Би Би Си Нимиц сподели: " Не преговаряме за идентичността. Ако го правехме, от дълго време щях да съм си тръгнал. "

Удар под кръста Ципрас получи и от Църквата на Гърция - институция, чиято висша пълномощия по подигравка на ориста не се простира до по-голямата част от Северна Гърция (и Егейска Македония), част от диоцеза на Вселенския партиарх Вартоломей. " Файненшъл таймс " акцентира, че архиепископът на църквата, Йероним Втори, досега е бил съдружник на гръцкия министър председател по въпроса за името. Институцията обаче реши да не попречва свещеници, поискали да вземат участие в демонстрацията в Атина. През 90-те години тя поддържаше и петролно ембарго, наложено на Македония в опит Скопие да се принуди да одобри промяна на името и се счита от мнозина в Гърция за стожер на ползите на страната.

Политическите разломи, обрисувани от разногласието за името, сложиха под въпрос и остарели разделения в Гърция и речта на композитора Микис Теодоракис против включването на думата " Македония " в бъдещото решение припомня за това, отбелязва " Катимерини ". Теодоракис, в миналото прочут с левичарските си възгледи и със съпротивата си против Режима на черните полковници (военната хунта, управлявала от 1967 до 1974 г.), приказва за " крайноляв фашизъм " на площад " Синтагма " и това подтикна държавният представител Димитрис Дзанакопулос да попита дали той е имал поради себе си и дейностите си в предишното с това определение. Той обърна внимание и че неонацистката групировка " Златна зора ", която съгласно някои издания е била измежду уредниците на митинга, е отправила хвалебствени послания за речта.

Независимо от хилядите протестиращи по улиците на Атина и Солун и привидно непреклонната позиция на гръцкото държавно управление нищо не е решено. Коциас и Димитров следва да се срещнат тази седмица и до момента в диалозите си и двамата са показвали предпочитание да работят дружно. Ако имат поддръжка от политическия връх, а и от парламентите си, може да увенчаят с триумф напъните на 78-годишния Нимиц, който против символичната сума от $ на година посвети на идеята съвсем две и половина десетилетия от живота си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4657)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР