Земетресение в Мароко: Надеждите на селяните намаляват в търсене на оцелели

...
Спасителите в Мароко използват голи ръце, докато продължават отчаяните усилия
Коментари Харесай

Спасителите в Мароко използват голи ръце, докато продължават отчаяните усилия за издирване на оцелели от силното земетресение в петък.

Известно е, че общо 2681 души са загинали при труса - най-смъртоносният в страната от 60 години.

Правителството на Мароко е под натиск да приеме повече международна помощ, докато спасителите се борят с изтощението.

Досега то е приело помощ само от четири държави - Испания , Обединеното кралство, Катар и Обединените арабски емирства.

Трусът с магнитуд 6,8 удари планините Висок Атлас южно от Маракеш и унищожи много селски и отдалечени села.

На един от тях - Tafeghaghte - населението му от 200 души е намаляло почти наполовина и много от тях все още са изчезнали.

Тежкото подемно оборудване се бори да преминете през пътища, блокирани от камъни и други отломки.

В село Мулай Брахим 26-годишният Саид каза пред BBC, че е видял как къщата на съседа му се срутва .

"Семейство от шест души живееше там. Бащата беше навън по това време и все още е жив, но жена му и четирите му деца бяха там и починаха, “ каза той в състояние на шок.

"Дъщерите бяха на 15, осем и пет години. Последното дете беше малко момченце, което щеше да навърши три години", обясни той.

Саид не може да спи или да яде от петък вечерта.

"Ситуацията е катастрофална. Не Не знам как ще се възстановя от това", каза той.

Том Годфри, ръководител на екипа на британската спасителна благотворителна организация EMT, каза, че най-лошото въздействие е в югозападната част, където хуманитарната помощ е отчаяно необходима. >

Говорейки пред Би Би Си по пътя към село Амизмиз, той каза, че екипът му очаква първоначално да лекува травматични наранявания, като рискът от заболяване се увеличава, ако помощта се забави допълнително.< /p>„Трябваше да избера да спася родителите си или сина си“ Защо Мароко се притеснява от чуждестранна помощ при земетресение Движението при земетресението в Мароко е картографирано от космоса

Световната здравна организация каза повече от 300 000 души са засегнати от бедствието.

Джамия Тинмел, историческо място в планината, е сериозно повредена, а старият град на Маракеш е част от световното наследство Сайтът е пострадал от срутени сгради.

Натискът - и гневът - нарастват върху правителството на Мароко да приеме помощта, предложена от няколко нации.

Съединените щати, Тунис, Турция, Тайван и Франция - бивша колониална сила на Мароко - са някои от нациите, които предложиха подкрепа.

Съседен Алжир, който има дълга история на напрегнати отношения с Мароко, предложи специализирани спасители, медицински персонал и кучета за следене, както и легла, палатки и одеяла.

Но мароканското правителство каза, че не иска да рискува хаотична ситуация с десетки страни и хуманитарни организации, пристигащи на помощ.

„Липсата на координация в такива случаи би била контрапродуктивна“, казаха властите.

Д-р Клеър МакКохи, личен лекар, базиран в Маракеш, каза пред BBC, че частният клиники като нейната няма да се поколебаят да „осигурят безплатно грижи за всички жертви на земетресение“.

„Мароканците правят това, което мароканците правят най-добре“, каза тя, добавяйки, че е „невероятно“ да се види изливът на подкрепа от общността.

"Има огромни камиони, които се изкачват към планините, но също и хора [качат колите си] до супермаркетите и ги качват нагоре по хълма до хората".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР