Земетресение удари централната част на Мексико. 220 загинаха, стотици са

...
Земетресение удари централната част на Мексико. 220 загинаха, стотици са
Коментари Харесай

Продължава издирването на оцелели след земетресението в Мексико

Земетресение удари централната част на Мексико. 220 починаха, стотици са в неопределеност - това е статистиката досега. От Външното ни министерство оповестяват, че няма информация за потърпевши български жители. Най-тежко наранени са столицата Мексико Сити и щатовете Пуебла и Морелос. По подигравка на ориста, трусът става в деня, в който Мексико отбелязва тъжна годишнина - преди 32 години хиляди души умират по време на най-кошмарното земетресение в историята на страната

Следобяд на 19 септември. Трус със мощ 7.1 раздрусва централната част на Мексико. С всяка минута, новините за срутени здания и починали хора се усилват. Картината от столицата Мексико сити е апокалиптична - пожари, съсипия, обезверени хора. Споменът за трусът от 8.1 по Рихтер от началото на месеца е още прекомерно свеж.

В щата Пуебла е оповестено бедствено състояние. Картината от разрушенията приказва сама за себе си.
Антонио Васкес, гражданин на Пуебла: Хората са в потрес, някои плачат, други крещят. Навсякъде беше цялостно с уплашени хора, видях по какъв начин няколко дами припаднаха на улицата. Антонио Гуриерез, гражданин на Пуебла: Не знам какво още ще ни се случи. Не знаем дали няма да има вторични земетресения и къде да отидем. Може би е най-добре да напуснем региона и да се върнем след 2-3 дни.
Президентът Енрике Пеня Нието се върна по неотложност в столицата.
Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: Най-важно в този момент е да продължаваме с издирването на оживели под срутените здания и да окажем здравна помощ на нуждаещите се. Армията и военноморските сили също се включиха в интервенциите. Това, което се случи, е голяма покруса, за жалост доста мъже, дами и деца изгубиха живота си. Искам да изкажа съболезнованията си на околните на починалите. Мексико споделя вашата болежка.
40% от Мексико сити и 60% от щата Морелос са без електричество. Разкрити са центрове за краткотрайно настаняване, раздават се артикули от първа нужда. Към жителите е насочен апел да останат по домовете си, в случай че не е неотложно да излизат, с цел да могат избавителните екипи да се придвижват по-бързо по улиците.

В издирвателните интервенции се включиха стотици доброволци, с вярата, че под руините към момента има оживели като по знамение хора.
Още по тематиката Разрушително земетресение в Мексико
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР