Земетресение срива Сан ФранцискоПрочетете ощеПрез 1906 година земетресение с магнитуд

...
Земетресение срива Сан ФранцискоПрочетете ощеПрез 1906 година земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

На този ден: Едно от най-разрушителните земетресения в САЩ

Земетресение срутва Сан Франциско
Прочетете още
През 1906 година земетресение с магнитуд от 7,8 унищожава 80% от Сан Франциско, Калифорния. То е измежду най-разрушителните естествени бедствия в историята на Съединени американски щати.

Епицентърът му е на към 3 км от Сан Франциско, по протежението на разлома Сан Андреас. По това време са разказани единствено 567 смъртни случая, в наши дни се смята, че от земетресението и последвалия огромен пожар, траял няколко дни, умират към 3000 души. Между 225 000 и 300 000 души са останали без дом от общо население тогава 410 000 поданици. 

 

Жана д`Арк е оповестена за светица в Рим

През 1909 година Орлеанската дева е оповестена за светица от римокатолическата черква. Жана д`Арк е национална героиня на Франция. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което твърди всички, че е направлявана от Бог и повежда френската войска в няколко значими борби по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната.

Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, а по-късно е упрекната и наказана от църковния съд да бъде изгорена на клада. Тогава тя е на 19 години.

 

Създадена е Европейска общественост за въглища и стомана

През 1951 година Франция, Федерална Република Германия, Италия и трите страни от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) основават Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС). Впоследствие ЕОВС прераства в Европейска икономическа общественост или казано по различен метод актуалният Европейски съюз.

Целта на Европейската общественост за въглища и стомана е да се обединят въглищните и стоманени запаси на нейните страни членки. Организацията е първата по рода си, в която участва наднационална институция, и заради това се смята за първата стъпка в европейската интеграция.

Бракът на принца на Монако и актрисата Грейс Кели

През 1956 година Рение III се дами за американската актриса Грейс Кели, която напуща кариерата си в Холивуд и заживява като брачна половинка на принца в Монако. Двамата са родители на 3 деца.

Грейс и Рение се срещат през 1955-та. Поразяващата с хубостта си киноактриса идва на Лазурния бряг като специфичен посетител на Международния кинофестивал в Кан. Принц Рение й предлага да се срещнат в ранния следобяд, а тя остава доста очарована от неговата откровеност и от детската близост на усмивката му. В началото Рение се извинява за лекото си забавяне, а по-късно я повежда към градините. Монархът я фиксира с взор толкоз красноречиво, че тя, суперзвездата и секссимвол на Холивуд се смущава и изчервява. Следва бурна любовна история сред двамата, която приключва с приказна женитба, определяна от мнозина, като събитието на века.

Стартира телевизионният канал Disney Channel

Американският ефирен канал Disney Channel започва през 1983 година. Каналът е благосъстоятелност на Disney-ABC Television Group подразделението на The Walt Disney Company.

След години, други страни стартират да започват свои версии. Има огромен брой кабелни и сателитни телевизионни канали по света Disney Channel, фокусирани върху телевизионните стратегии за деца, като се излъчват както истински сериали и дългометражни ТВ филми, по този начин и излъчвания на други компании.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР