Земетресение с магниуд 3.5 по скалата на Рихтер бе усетено

...
Земетресение с магниуд 3.5 по скалата на Рихтер бе усетено
Коментари Харесай

Земетресение от 3.5 по Рихтер бе усетено край Перник

Земетресение с магниуд 3.5 по скалата на Рихтер бе усетено край Перник към 4.53 часа в четвъртък сутринта, заяви Националният институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките.

По данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 7 км северозападно от града, а дълбочината му е била на малко над 15 км.

Епицентърът е регистриран край село Мещица, където през май 2012 година имаше земетресение от 5.8 по Рихтер, което аргументи съществени вреди по къщите.

След труса в четвъртък няма данни за потърпевши хора и нанесени материални вреди, прецизираха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Земетресението е било усетено и в южните и югозападни квартали на София, само че е било толкоз едва, че не би могло да провокира някаква вреди.

Жители на Перник описаха, че са чули нещо като пукот. Дежурният сеизмолог на Българска академия на науките Благовеста Бабачкова разяснява, че това е всекидневно за земетресенията в региона поради геоложка специфичност и не е обвързвано със силата на земетресението. По думите й това е едва земетресение и земетресения с подобен магнитуд у нас се случват приблизително един път на месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР