Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер отново разтърси Хърватия, има

...
Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер отново разтърси Хърватия, има
Коментари Харесай

Загинало дете на площада, много ранени и разрушения при силния трус в Хърватия

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер още веднъж раздруса Хърватия, има жертви и ранени, оповестиха локалните медии.
Още по тематиката
Епицентърът на труса е на 46 км югоизточно от Загреб, в региона на Петриня. Земетресението е с дълбочина 10 км. Той е регистриран в 13,20 ч. българско време.

Трусът траял към половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.

По-голямата част от Загреб остана без ток, колите са в колони, трамваите стоят на място, жителите са по улиците, има ранени, оповестяват локални медии.



Словенската атомна централа в Кршко е била спряна по нормалната процедура при положение на огромни естествени бедствия.

Хърватската войска се придвижва към Петриня, където идват най-малко 300 бойци, с цел да окажят помощ. Положението там е трагично, има доста опустошения, локални медии разказват града като " погубен ". Кметът на Петриня Даринко Думбович в първото си изказване след следващото мощно земетресение съобщи, че половината град е опустошен и изиска да им бъде изпратена незабавна помощ.

По импровизирано доказана информация едно дете е починало. Съобщава се и за разрушени и болница и детска градина. Баща и детето му са извадени отдолу под руините.

" Вадим хора от колите, не знаем дали има мъртви и ранени, чух, че детската градина се срина, само че там за благополучие няма жертви ", сподели Думбович.

Дете е починало при днешното земетресение в Централна Хърватия, оповестява осведомителният уебсайт Индекс.

Смъртта на детето бе доказана от кмета на град Петрине в епицентъра на труса Даринко Думбович. На майката на починалото дете сега се оказва здравна помощ.

В града има доста срутени здания, чуват се крясъци, има ранени и починали, показва уеб сайтът.

" Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете по какъв начин почина на площада. Центърът на Петрине е погубен. Седем наши инженери бяха затрупани под една постройка, само че успяхме да ги измъкнем. Това е злополука, пращайте помощ, каквато имате ", сподели един от инженерите, изпратени да правят оценка вредите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия район.

Полицията прикани жителите да излязат навън и да стоят надалеч от здания, които може да рухнат.



При днешното мощно земетресение е потърпевша постройката на хърватското правителество, откъдето са били евакуирани всички присъстващи, дружно с премиера Андрей Пленкович, съобщи Танюг. Трусът е бил мощно почувстван в постройката, а от фасадата е паднала мазилка. Пострадали са и неотдавна реставрираните фрески в зала " Бан Йелачич ". В. " Вечерни лист " заяви, че тяхна журналистка е вземала изявление от премиера Пленкович, когато е станало земетресението. Веднага след труса той е отпътувал за Петриня в региона на епицентъра на труса, където има големи вреди и възможни жертви.

Българска телеграфна агенция оповестява и за мощна вятърна стихия, връхлетяла страната.

Няма данни за потърпевши български жители при земетресението, разлюляло Хърватия в 13:20 часа българско време, обявиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

По данни на посолството ни в Загреб трусът е бил с магнитуд 6.2 по Рихтер с епицентър в региона на град Сисак. Властите правят оценка на материалните вреди. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което аргументи материални вреди.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР