Земетресение с магнитуд 5,8 е регистрирано тази нощ в 3.38

...
Земетресение с магнитуд 5,8 е регистрирано тази нощ в 3.38
Коментари Харесай

Земетресение 5,8 по Рихтер в сеизмичната зона около Вранча

Земетресение с магнитуд 5,8 е записано тази нощ в 3.38 часа локално в румънския окръг Бузеу, заяви Националният институт за физика на земята, Румъния. Епицентърът е бил покрай селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона.
Трусът е на дълбочина 151 км. Той е почувстван и в Букурещ. Румънските медии оповестяват за второстепенен трус със мощ 3,1. Няма данни за жертви и опустошения. Това е най-силното земетресение в Румъния от 2014 година насам, означават локални медии.
По-рано както румънският институт, по този начин и Европейският център за сеизмология оповестиха, че магнитудът е 5,7 с епицентър в окръг Ковасна на дълбочина 200 км. Земетресението е почувствано и в прилежащите страни – България, Молдова и Украйна,съобщава БГНЕС.
Румъния е страна с нараснала сеизмична интензивност. Земни земетресения се записват непрекъснато. Земетресението не е причина за паника и е част от естествената сеизмична интензивност в региона на Вранча. Това съобщи пред организация " Аджерпрес " Константин Йонеску, общоприет шеф на Националния институт за проучвания по физика на Земята, представен от БНР.
Не се чакат мощни вторични земетресения. От инспекцията на изключителните обстановки ревизират за възможни вреди. Трусът в окръг Бузъу докара до прекъсване на електрозахранването в някои селища, само че то към този момент е възобновено. От румънската незабавна помощ оповестяват, че първите 15 минути след земетресението е имало 12 повиквания към номер 112, само че те са били случаи на пристъпи на суматоха.
Най-силното земетресение през тази година беше усетено на 14 март още веднъж в окръг Вранча на дълбочина 139 км. Неговата мощ бе 4,6. Последните трусове с магнитуд от над 5 по Рихтер в региона на Вранча бяха през септември и декември 2016 година, а за последните 27 години е имало 2 съществени труса през май 1990 година – с магнитуд 6,9 и 6,4 надлежно.
Преди две седмици в Румъния се организираха 5 дневни национални учения „ Земетресение-2018 “. Тяхната цел беше да ревизират готовността за реакция на държавната администрация на стихийните бедствия. В сюжета ставаше дума за земетресение с магнитуд 7,5, което е последвано от второстепенен трус с магнитуд 5,8.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР