Земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер разтърси хърватската столица Загреб.

...
Земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер разтърси хърватската столица Загреб.
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер раздруса хърватската столица Загреб. Заради ковид управляващите призоваваха за обществена отдалеченост хората, излезли под паника по улиците

© Reuters 12% от компаниите са спрели работа поради рецесията, демонстрира анкета на БТПП, направена измежду 300 компании след оповестяването на карантината. Областните градове под карантина, законът за изключителното състояние в действие от 13 март

Новият закон за ограниченията по време на изключителното състояние поради ковид бе гласуван в края на предходната седмица, само че в неделя президентът му наложи отчасти несъгласие и още веднъж го върна в Народното събрание. В понеделник Народното събрание незабавно гласоподава ветото, одобри възраженията на президента и анулира допълнението на член 326, алинея 1 от Наказателния кодекс с ново съставомерно действие - предаване на " погрешна информация за разпространяването на заразна болест " и новите ограничения в Закона за отбрана на потребителите, водещи до заледяване на цените " по време на изключително състояние и бедствия ". Законът бе обнародван във вторник и влиза в действие от 13 март - датата на въвеждане на изключително състояние, с някои изключения.

На изключителното съвещание на Народното събрание в понеделник огромна част от депутатите се явиха с защитни маски, малко на брой - и с ръкавици. Служител на Народното събрание дезинфекцираше микрофона и трибуната след всяко изявление. Фурор обаче провокираха ръководителят на " Воля " Веселин Марешки и депутатът от партията Кристина Таскова, които се появиха в пленарната зала изрядно екипирани в защитни костюми и по този начин участваха в дебата по ветото на президента

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Националният действен щаб разгласи в петък вечер нови, още по-рестриктивни забрани за напредване, с които на процедура бяха сложени под карантина регионалните градове . Със заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев от 21 март са прекратени визитите на паркове, детски и спортни площадки, открити и закрити публични места. На входно-изходните пътища на регионалните центрове се слагат контролно-пропускателни пунктове, където органите на Министерство на вътрешните работи правят инспекции на пътуващите. Пропуска се прекосяване единствено на лица, които работят отвън регионалните градове, тези, които пътуват по здравословни аргументи, и тези с сегашен или непрекъснат адрес в съответния регионален град.

В началото на седмицата кабинетът разгласи основаването на Медицински експертен съвет , който ще събира информация за международните практики в лекуването, ще работи като мозъчен концерн (по думите на премиера Борисов) и ще подкрепя министрите при взимането на стопански и обществени решения. Съветът се оглавява от проф. Коста Костов - пулмолог, академик, учител и държавник (повече за него на стр. 7 и 14). И новата конструкция, също като Националния спешен щаб, е подчинена на държавното управление, като двете звена ще работят редом и взаимно. Съветът ще дава отговор за чисто медицински въпроси и ще дава брифинги два пъти седмично.

Към сряда вечерта броят на разпознатите инфектирани с ковид в страната набъбна на общо 242 души . Все още няма решение да се тестват всеобщо жители, с цел да се откри действителният размер на епидемията. Национален осигурителен институт разгласи, че хората, които употребяват болничен за слагане под карантина, са 2500 души, като 800 от тях са със подозрения за ковид.

В понеделник прокуратурата разгласи, че към този момент проверява над 120 души за нарушение на карантината . Най-честите извършители са българи, които се завръщат от чужбина. С промени в Наказателния кодекс от средата на март бяха повишени оптималните наказания за това - до 10 хиляди лева санкция и до 5 години затвор.

Свят

Смъртните случаи от ковид в Испания надминаха тези в Китай и по този начин станаха втори по брой в света. Починалите в Испания доближиха 3434 души спрямо 3285 в Китай и 6820 в Италия. Районът на Мадрид е най-тежко обиден в страната, само че инфектираните в Каталуня бързо се усилват. Парламентът ще гласоподава удължение на изключителното състояние с още две седмици до 11 април. Според ограниченията жителите не могат да напущат дома си, с изключение на с цел да купуват хранителни артикули и медикаменти или с цел да отидат на работа.

Турция упрекна 20 души за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Истанбул през октомври 2018 година Като подбудители са посочени Сауд ал Кахтани - непосредствен консултант на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, и някогашният втори човек в саудитското разузнаване Ахмед ал Асири. Останалите 18 души са упрекнати, че са направили " предумишлено, безскрупулно и чудовищно ликвидиране " в саудитското консулство. Смята се, че Хашоги е бил погубен и тялото му разчленено от саудитски сътрудници. За всички обвинени прокуратурата желае пожизнен затвор при непоколебим режим. Към момента на гибелта си журналистът работи за вестник Washington Post и е прочут критик на саудитското държавно управление. Западни разследващи служби считат, че убийството му е поръчано от Салман, който отхвърля да е забъркан.

Белият дом и Сенатът на Съединени американски щати се договориха за избавителния пакет от 2 трлн. $ . Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл разгласи, че след " продължителни дни интензивни договаряния Сенатът реализира съглашение сред двете страни по исторически проект за поддръжка на стопанската система против тази пандемия ". Сега ограниченията би трябвало да бъдат гласувани в Камарата на представителите и подписани от президента Доналд Тръмп. Пакетът включва директни заплащания към американските жители (1200 долара), помощи за дребния бизнес и за тежко ударената промишленост, средства за изгубилите работата си през последните седмици и финансиране за лечебни заведения.

Олимпиадата в Токио ще бъде отсрочена за 2021 година и това решение е неизбежно поради ковид, съобщи президентът на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори. Това е удар за страната хазаин, която е похарчила над 12 милиарда $ за събитието

Фотограф: Reuters

Владимир Путин блокира Русия за седмица и отсрочи референдума . Руският президент изиска поради ковид да се отсрочи за " по-късна " дата гласуването за конституционните промени, планувано за 22 април. Освен това седмицата от 30 март до 5 април ще бъде неработна, а жителите са помолени да останат по домовете си, само че банки, магазини, аптеки и лечебни заведения остават отворени. Досега Путин настояваше, че референдумът за измененията, които зануляват досегашните му мандати и дават опция да се кандидатира още веднъж през 2024 година (с опция да е държавен глава до 2036-а), би трябвало да се случи по проект. Путин разгласи и обществени ограничения за ограничение на вредите от епидемията, в това число помощи за фамилии с деца и за изгубилите работата си.

Икономика

Военният цех " Арсенал " в Казанлък стартира всеобщи съкращения на чиновници . Компанията е един от най-големите индустриални работодатели в страната с близо 9 хиляди чиновници. Причината е спад на поръчките вследствие рецесията с ковид и понижението на интернационалните цени на петрола. След договаряния със синдикатите е взето решение на този стадий съкращенията да обзет до 2 хиляди чиновници от 29 март.

И " Еврофутбол " към този момент е без хазартен лиценз . На свое съвещание в сряда Държавната комисия по хазарта е взела решение да отнеме краткотрайно лиценза за залагания и за онлайн игри за период от три месеца на трета огромна компания на Васил Божков, оповестиха от регулатора. Причината - съществуването на просрочени обществени вземания за съвсем 330 млн. лева, които не са обезпечени.

НКЖИ подписа поръчка за близо 90 млн. лева за рационализация на жп възел Пловдив . Изпълнител на поръчката е обединяване " Проект Пловдив ", в което вземат участие строителят " Трейс груп холд " и " Балкантел ", която е профилирана в доставката на телекомуникационно и навигационно съоръжение за цивилен и военни цели. Поръчката беше оповестена през юли предходната година, като компанията победител е и единствената, подала оферта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР