Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси района около най-активния

...
Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси района около най-активния
Коментари Харесай

4,8 по Рихтер разтърси района край Етна

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер раздруса региона към най-активния вулкан в Европа – Етна. Бяха ранени няколко души, има наранени здания и автомагистрала беше отчасти затворена, оповестиха италианските управляващи.

Двама души бяха избавени от срутила се постройка и към 10 други бяха откарани в болница, с цел да бъдат обслужени заради поляучени леки пострадвания от падащи парчета.

Възрастна жена е претърпяла няколко счупвания, до момента в който 18 други хора са стигнали до болничното заведение със лични сили, с цел да бъдат прегледани.

Засегнатият район се състои от най-вече дребни фермерски градчета и лозарски масиви.

Земетресението е най-силното до момента, откакто Етна изригна в понеделник, изхвърляйки огромно количество пепел, заради което въздушното пространство на Сицилия краткотрайно беше затворено. От Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) оповестиха, че земетресението е било на 1,2 км. под земната повърхнина.

Въпреки краткотрайното преустановяване на обслужването по крайбрежна автомагистрала, летището в провинциалната столица Катания продължи да действа. Епицентърът е бил северно от провинциалната столица.

Земетресението смъкна камбанарията на църквата „ Санта Мария Сантисима дел Кармело “ в Ачиреале, в това число и статуята му на Свети Емидио, която обичайно се смяташе за отбрана от трусове.

От INGV оповестиха, че от понведелник до момента са регистрирани 60 труса, по-високи от 2,5 по Рихтер..

Планината Етна е висока 3300 метра и е изригвала постоянно през последните 2700 години.

Последните изригвания се случиха при започване на 2017 година и последното огромно изригване беше през зимата в северното полукълбо на 2008-2009.

Източник: debati.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР