Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано в Крупнишкия

...
Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано в Крупнишкия
Коментари Харесай

Леко земетресение в Крупнишко

Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е записано в Крупнишкия разлом в 9.53 часа. Това заяви за Агенция „ Фокус “ дежурният сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев. Той посочи, че земетресението не е усетено в село Крупник или в град Симитли. „ Обикновено се усещат трусове с магнитуд по-голям от 3.00, към този момент с над 3.5 по Рихтер.
Дълбочината е под 10 км. “, изясни още проф. Ботев. Той добави, че епицентърът е до разлом, ситуиран напречно на река Струма в зона Крупник. „ Този разлом е прочут с едно от най-силните трусове в историята на Европа. През 1904 година е осъществил земетресение с магнитуд 7, 8 по Рихтер. Малко по-силно земетресение с магнитуд към 3.0 по Рихтер, което можеше да бъде усетено, се случи на 15 май “, изясни още проф. Ботев.
Той посочи, че последните 4-5 дни във Витоша има серия от трусове. „ Има повече от 20-ина микроземетресения, които са с магнитуд по-малък от 1.00 по Рихтер “, уточни проф. Ботев. По думите му те се записват единствено на сеизмична станция „ Витоша “ и няма късмет да бъдат усетени. Проф. Ботев разяснява, че последното усетено трусове на територията на страната е от 30 април 2019 година и то е в Североизточна България до Провадия. „ То е с магнитуд 3, 7 по Рихтер “, добави още Ботев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР