Земен не е Рио де Жанейро, но по някои неща

...
Земен не е Рио де Жанейро, но по някои неща
Коментари Харесай

Земен заприлича на Рио де Жанейро

Земен не е Рио де Жанейро, само че по някои неща двата града към този момент си наподобяват. Подобно на статуята на Христос, която се издига над тогавашната бразилска столица, над бившето село Белово в събота се възвиси голям кръст. Височината му е дванадесет метра, необятен е шест. Всеки метър от него тежи 100 кг, което значи, че общото му тегло надвишава 1,5 тона. Огромната структура е подарък от локалния шурей и почетен жител Димитър Барбуков и брачната половинка му Весела. Тя е конструирана и направена за рекордно къс период - единствено няколко дни, във компанията на донора. Кръстът, именуван с право най-красивата част от всеки божи храм е изработен от неръждаема стомана и екипиран с ЛЕД осветяване, което автоматизирано вечер ще се включва, тъй че внушителният знак ще се вижда по ярко и по мрачно най-малко от четири пет села на покрайнината. За родените в Земен „ Орлово гнездо” е сакрално място. То е на пътя към един от най-старите манастири по нашите земи. Но освен за това кръстът е повдигнат навръх това място. Както към този момент казахме, тъкмо от „ гнездото” като на длан се вижда целият град, което значи, че и той ще може да вижда кръста.


Курбанът към този момент е подготвен

В събота на празника на Свети Мина, настойникът на фамилията, сираците и хората на път, духовници, началници и народ се качиха до хълма, с цел да осветят признака Господен. За мир и благополучие, за здраве, благодат и триумф на земенчани, тези, които ги ръководят, другите, които са над тях, патриарха Неофит, чак до държавното управление се помолиха свещениците. Имаше и речи, които имаха изключителната стойност да бъдат къси. По някое време мощният бас на световноизвестния оперен артист, роден в Земен, Петър Петров разтресе покрайнината с „ Многая лета”.
Има нещо магическо в това малко пространство, твърди се от антични времена. Иначе няма по какъв начин да се изясни фактът, че в радиус на 50 квадратни километра има издигнати осемнадесет манастира и 10 църкви. Неотдавна и над близкото село Пещера също бе повдигнат кръст. Неговата височина е пет метра.

В манастирския двор кулинарните величия от локален диаметър бяха пристигнали да покажат майсторлъка си. Истинска „ Черешка на тортата” единствено че не толкоз скучно и надалеч по-вкусно. Нищо от МОЛ-а и всичко отгледано в двора, подобен бе произходът на изложените чудесии. Разбира се, имаше и екземпляри, които биха шашнали даже рекордьорите от „ Гинес”. Като петдесеткилограмовата тиква, с диаметър осемдесет сантиметра, отгледана от Георги Георгиев и Васил Методиев. Виж каква тиква, дивеше се локален поет-интелектуалец. Да бе по-голяма от нас, добави с екстаз съпътстващият го негов обожател.


Тиквата рекордьор

Нямаме визия какво е менюто на британската кралица, само че несъмнено и тя би се изкушила да опита от шедьоврите, от които масите се огъваха. Различни типове баници, погачи, кексове, позабравената с годините грис халва, родени единствено в чистата природа сирена, кашкавали, млека.

Разбира се, няма манастирски празник без курбан. Приготвянето му и тук бе поверено на Ангел Ангелов, прочул се като труженик за предпазване на родното културно завещание. Той донесе както постоянно юнашкия си тиган с диаметър 150 и височина двадесет сантиметра. Осем души, осем часа рязаха на ситно, и то на ръка: осемдесет кг пилешко филе, и петдесет кг чушки и още толкоз лук. Към всичко това бе прибавен грах и царевица, 5 литра олио, сол и пипер. Маги е измежду непрекъснатите доброволци, помагачи, които следват към този момент четири години Ангел Ангелов из цялата страна. Тя е бесарабска българка от Запорожието. Там живее огромна колония от наши сънародници, споделя, те се стараят да съхраняват традициите на дедите си.

След близо пет часа варене курбанът към този момент е подготвен, а зяпачите задоволително изгладнели. В последна сметка 650 души пробват от вкусната манджа. Естествено човек като хапне и си пийне му става радостно на душата и му се ще да запее. Така и става.
 Олтарът на манастира сбъдва желания Безспорно кръстът на „ Орлово гнездо” към този момент ще бъде една от забележителностите на Земен отсега нататък. Това няма да омаловажи ни минимум предходните знаци. На 9 август 1909 година, тогавашното село Белово става прекомерно значимо, тъй като към този момент си има гара. За да може влакът да пътува сред София и Кюстендил, е належащо в планината да се пробият девет тунела. Ръководител на екипа е италианският инженер Клинка. Той е млад, радостен, деятелен красавец, който бързо научава български, пее песни и играе ръченица. Но се случва злощастие. Земна маса затрупва няколко души. Между тях са Клинка и негови сънародници. Днес красивият площад в центъра на града носи неговото име. И още един знак има в сърцето на Земен - мраморен фундамент, върху който се е изправила бяла русалка. Красавицата е тук краткотрайно.Според легендата, когато турците се нахвърлили върху българките, с цел да ги озлочестят, една от тях съумява да избяга и избира гибелта пред позора. Тя се хвърля от най-високата канара над селото в бурните води на Струма. Оттогава мястото се назовава Невестин камък. Земенският манастир «Свети Йоан Богослов» е огромната горделивост на града. По полезност експертите съпоставят църквата му с Боянската. И до момента в който манастирът е бил опожаряван, събарян, издиган отначало, църквата се е запазила непокътната епохи наред. Удивително остава майсторството на зографа занаятчия Миленко от Блатешница. Той рисува стенописите през четиринадесети век. Тайната на боите му към момента не е разкрита, само че изящните цветове са непокътнати до през днешния ден. Мраморният олтар в църквата е от 12-и век. И в случай че допрете ръка до големия розов мрамор и сив гранит, с които е изработен олтарът, пандизите очи и си пожелаете нещо – желанието ще се сбъдне!
Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР