Земеделците обявиха, че на 3 април ще протестират като зареждат

...
Земеделците обявиха, че на 3 април ще протестират като зареждат
Коментари Харесай

Още едно не за спорния законопроект за горивата


Земеделците оповестиха, че на 3 април ще стачкуват като зареждат техниката си на комерсиалните бензиностанции и по този начин пречат на придвижването

Под натиска от митинги от страна на земеделците още една парламентарна комисия отхвърли противоречивия законопроект за горивата. С не го се стягат съществено разпоредбите за търговия с горива, като се вкарва регистрационен режим за компаниите, условия за банкови гаранции и стабилен капитал на сдруженията, които оперират на този пазар. Премахват се и така наречен мобилни бензиностанции.

Законопроектът беше импортиран от представители на всички политически сили и е мощно подкрепян от ръководителя на Българската петролна и газова асоциация и началник на " ЛУКойл България " Валентин Златев. Основен представител в отбрана на текстовете е Емил Димитров - Ревизоро от " Обединени патриоти ". Според него те ще засилят контрола върху пазара на горива, само че съперниците настояват, че законът ще изхвърли от пазара по-малките бензиностанции и ще ограничи конкуренцията.

Текстовете бяха прегледани на изключително съвещание от парламентарната земеделска комисия в петък и бяха отхвърлени. Преди това те не бяха признати и от комисията по стопанска система. Документът е получил негативни мнения от три министерства - финансовото, икономическото и земеделското. Заради него земеделци заплашиха с митинг в центъра на София, а специалисти настояват, че е допустимо да се стигне до наказателна процедура от Европейската комисия.

Заради законопроекта земеделци възнамеряват да вършат пътни блокади на 3 април. В понеделник фермерите и вносителите на проектозакона имат поредна среща при премиера Бойко Борисов. Към момента към момента няма оферти за доближаване на позициите, сподели ръководителят на асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов пред БНР.

Такава среща имаше и в четвъртък. " Два часа диалози при премиера действително не доведоха до нищо значително. В Министерството на земеделието - три часа среща, също говорихме. Какво говорихме? Говорихме по общи тематики. Протестната подготвеност не е анулирана ", добави Костадинов.

Срещу законопроекта се оповестиха и от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. От сектора обявиха, че текстовете ще доведат до отпадането на 80-90% от компаниите на пазара. Отрицателно мнение са дали и Българската комерсиално промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал. Двете представителни работодателски организации считат, че въвеждането на спомагателни регистрационни режими единствено ще докара до по-голяма административна и финансова тежест за бизнеса и няма да се реализира прокламираното изсветляване на бранша.

Въпреки че ГЕРБ не поддържа законопроекта на първо четене в икономическата комисия, както и в тази по земеделие, не е ясно какво е съотношението на гласовете по текстовете в пленарна зала. Знае се единствено, че част от депутатите от левицата са " за " плана, зад който стои Валентин Златев, до момента в който друга част са срещу.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР