Земеделският производител, от чиято нива е набран спанакът с татул,

...
Земеделският производител, от чиято нива е набран спанакът с татул,
Коментари Харесай

Проговори земеделският производител, от чиято нива е набран спанакът с татул

Земеделският производител, от чиято равнища е набран спанакът с татул, сподели пред БТВ, че има над 700 кг от спанака, които са под забрана в склада му, които следва да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да доближи до комерсиалната мрежа.

Ивайло Малджански няма разумно пояснение по какъв начин листа от татул са попаднали в пакетите със спанак. Въпреки това той призна, че е имало плевелни растения в реколтата му. "Прави се ревизия на 3 места и всичко, което не е спаначени листа, се отстранява ", увери той.

В момента е спряна беритбата до изясняване на обстановката, сподели още Малджански.



Той сподели машината, с която се събира спанакът от полето и посочи, че има и прелиминарен надзор от страна на служащи, които сортират листата от спанак на изхода на машината.

Междувременно не престават инспекциите на Агенцията по сигурност на храните след подозренията за спанак в комерсиалната мрежа, подправен с листа от отровното растение татул. Двама души от Попово – мъж и жена, бяха признати в болница с натравяне, откакто консумирали храна, приготвена със спанак. Продукцията е от пловдивското село Златитрап.

Мъжът и дамата са в устойчиво положение, освободени са за домашно лекуване, защото не е било неотложно да бъдат приети в болница в лечебното заведение. До момента няма недоволства от други хора.

„ След сигнала извършихме незабавна инспекция в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, разнообразни от спанака по цвят и аромат. Това са хипотетичните листа татул”, изясни доктор Анелия Цонева, шеф на регионалната дирекция на БАБХ в Търговище.

„ Цялото количество открит спанак е изтеглен от комерсиалната мрежа. Самата компания незабавно си задейства процедурата по евакуиране. Междувременно правим инспекции и в другите хранителни обекти в града”, добави тя.

Д-р Цонева прикани хората, които са си закупили от този спанак и към момента не са го консумирали, да го върнат в магазините.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР