Земеделският министър Румен Порожанов ще свика Съвета по животновъдство на

...
Земеделският министър Румен Порожанов ще свика Съвета по животновъдство на
Коментари Харесай

Порожанов ще свика Съвета по животновъдство

Земеделският министър Румен Порожанов ще свика Съвета по отглеждане на животни на 4 декември, с цел да се обсъдят проблемите в бранша. Това стана ясно по време на конгрес в Пловдив.

Освен заболяванията, съществени компликации имат с реализацията си овцевъдите. С тях и с млекопреработвателите са извършени към този момент много срещи през годината, сложната реализация на пазара е довела до отплата за тези, които са се декларирали в обвързаното произвеждане, само че не всички извършват регламентите. Според Порожанов, казусът ще продължи и следващата година, а множеството от овчите млечни артикули отиват за експорт. С кравето мляко сходен проблем няма.

Порожанов съобщи още, че регламентите в новата селскостопанска политика на Европейски Съюз основава много въпроси, а една от болните тематики са таваните на земеделците . Според него, намаляването на дотациите единствено до базовото заплащане и то с два пъти и половина понижение на таваните, ще се отрази освен на българското, само че и на европейското земеделие и конкурентноспособността и по тази причина тематиката се слага на редица срещи с министри и се дискутира във всички европейски страни. Той се надява Европейска комисия да се съобрази с тези мнението, че таванът би трябвало да се дефинира от всяка обособена страна по отношение на нейните разбори.

Преди да пристигна на форума, министър Порожанов се отби в магазин от огромна комерсиална верига в Пловдив, с цел да взе участие в самодейността " Подкрепи българското " и посредством медиите прикани потребителите да го създадат, още повече, че вкусовите качества на българските артикули са безспорни, съобщи Actualno.com.

Годината е към края си, министър Порожанов означи, че сушата в Северна и Западна Европа през лятото ни е пощадила, по тази причина пък преваляванията през юли снижиха индикаторите на добива на пшеница. Оказаха се, обаче, потребни за царевицата и слънчогледа, които тази година са допълнително от предходни. Като максимален проблем в селското стопанство 2018 ще се запомни с заболяванията по животните, сподели още министър Порожанов.

" Сега съумяваме да решим един по-голям проблем, какъвто е африканската чума при свинете ", уточни той, като акцентира, че до момента се срещат единствено единични случаи, само че една зараза би имала сериозен стопански резултат.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР