Земеделският министър Румен Порожанов през последните дни е в окото

...
Земеделският министър Румен Порожанов през последните дни е в окото
Коментари Харесай

Румен Порожанов – В окото на чумата

Земеделският министър Румен Порожанов през последните дни е в окото на бурята/чумата. Наложи му се да гаси рисков пожар – освен измежду овцете и козите, наранени от епидемията в Странджанско, само че най-много измежду стопаните им, които бяха грубо сюрпризирани и ударени – умъртвени бяха над 4000 животни, без да бъдат известени авансово. “Оставките в държавното управление не е някаква тематика. Премиерът, като щракне с пръст, ще си я подадем. Аз съм в кабинета, с цел да работя ”, увери Порожанов.

Преди малко повече от година – през май 2017-а, Румен Порожанов бе назначен за аграрни министър. Ето какво споделя той, когато приема поста от дотогавашния длъжностен Христо Бозуков:

“За първи път влизам през тази врата. Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, тъй като “последният може да не помни да затвори вратата ”. Шегата му бе във връзка новото име на ведомството, което към този момент се назовава Министерство на земеделието, храните и горите. “Много наличие има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото название ”, съобщи тогава Порожанов. И е бил прав – в случай, че през днешния ден ведомството може да се прекръсти на “Министерство на епидемиите, земеделието, храните и горите ”, кратко МЕЗХГ.

“Аз няма да бъда популист, няма да има проблем с протестиращи, когато има тематика, би трябвало да се комуникира. Затова има и екшън проект. Министерството би трябвало да работи за институциите и да завърти оборота, ведомството е в тежко положение ”, дава обещание преди година Порожанов.

Какво е през днешния ден ситуацията, може да се види освен в засегнатите от чумата села в Странджанския край. Ето какво е обяснението за “екшън проекта ” съгласно министъра: Умъртвяването на животни е общоприета мярка при такива заболявания, БАБХ не са били крайни, а имунизация против заболяването би довела до уединяване на имунизираните животни в района и възбрана на България да изнася артикули от овцевъдството, разяснява министърът преди ден. За страдание и животните на прословутата баба Дора, станала медиен воин от десетки репортажи по малките екрани и интернет, ще бъдат евтаназирани, такива са разпоредбите, няма прогноза за идващите села и къде ще бъдат унищожавани животни, изяснява министърът. Това е ситуацията – няма мърдане. А дали е популист Порожанов, се разбра във вторник – след закани на протестиращи внезапно компенсацията за умъртвено, викат му евтанизирано животно, скочи от 190 до над 300 лева
Според него проблем с връзката сред Агенцията за сигурност на храните и стопаните довежда до нагнетяване на напрежението и недоумение. Чума има и тя е доказана с всички лабораторни проби, първата проба, която е взета позитивна, е пратена в Монпелие във Франция, с цел да се удостовери, добавя той.

Но да се върнем на изявления на министъра отпреди година. Пред депутатите от земеделската комисия той признава, че е имало закъснение по някои от ограниченията и одит на Европейската комисия, където не се виждат положителни индикатори за България. Като причина показва недоброто държание на администрацията. Според него бюрокрацията в министерството е безумна. А каква е в този момент? Обхватът на активността на ведомството в действителност е впечатляващ – неговите служители се занимават с какво ли не – от качеството на храните и дали те не са второкласен в България, съпоставени с аналозите им в Стара Европа, през горите, противозаконната сеч, бракониерството, напоителните системи, рибарството, битката с градушките, ветеринарството, отглеждането на животни, растениевъдството, селските региони и европейските стратегии, Селскостопанска академия с безчет научни институти. Списъкът не е цялостен. А в този момент и чумата по овцете и козите, шапа, синият език и птичият грип… С общ цифров състав в системата на ведомството от над 17 000 души, съгласно отчет на Института за стопански проучвания на Българска академия на науките отпреди година. Само в администрацията са заети 3000 души. Без да броим държавните компании като “Напоителни системи ”, чиито активи надвишават тези на АЕЦ “Козлодуй ”, по данни на Министерството на финансите.

Е всичко това му е на главата на Румен Порожанов…

Кой е той? Роден е на 17 август 1964 година в Разлог. Започва кариерата си в Министерството на финансите. От 1992 до 1995 година работи там като специалист в отдел “Финансиране на специфични действия ”, който дава отговор за финансите на компаниите в отбранителния бранш, а до август 2001 година е шеф на отдел “Финанси, земеделие, търговия и услуги ” в МФ.

Магистър е по поземлен бизнес, стопанска система и мениджмънт и по отбранителна промишленост, стопанска система и мениджмънт от Университета за национално и международно стопанство в София. От 2001 до 2009 година е шеф на Дирекция “Финанси на действителния бранш ” в министерството. От август 2009 до март 2011 година е шеф на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен шеф на Държавен фонд “Земеделие ” до септември 2013 година През август до ноември 2014 година е определен за длъжностен министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки. След това се връща на шефското място във фонд “Земеделие ”, а през февруари 2017 година подава оставка от поста.

Евро 8 милиарда за земеделие


Около 8 милиарда евро се чака да влязат в българското земеделие по европейските стратегии през този програмен интервал, декларира министър Румен Порожанов преди година. “Има какво да се желае в положителното ориентиране на средствата. Сега е моментът да се изчистят неефективните ограничения за финансиране ”, добавя той. По думите му новият аграрни бюджет обаче няма да е 40% от общия бюджет, както до момента, поради Брекзит и миграционната политика.

За него


Разпоредих да иде в огнищата


Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети обитаемоте места, където има открити огнища на чума. Да се срещне с всички наранени стопани и фермери и персонално да следи за осъществяването на ограниченията против разпространяването на заболяването по дребни преживни животни и да ги осведоми за реда и изискванията за приемане на компенсации.

Премиерът Бойко Борисов


Искаме оставка


Искаме оставката на министър Румен Порожанов по отношение на избиването на животните в Странджа. Да не си измиват ръцете с шефа на организацията на храните Дамян Илиев. Порожанов носи персонална отговорност за случилото се. Не получихме отговор на научното мнение, от центъра към МЗХГ, с което четирима доктори, професори и експерти оспорват, че става дума за заболяване от чума.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова


Той ни даде обещания


Аз извиках Порожанов да пристигна в региона и да спре тази неприятна работа (ефтаназирането на стадата – б.а. ) Той дали ме послуша не знам, само че пристигна и даде обещание, че всичко ще се оправи. Ще забележим по какъв начин ще го оправи.

Баба Дора от село Шарково


Помолих го да изясняват на хората


Ние сме първата страна в Европа, в която влиза чумата, евентуално от Турция. Най-важното нещо е, че както пристигнаха мигрантите през границата, по този начин и чумата влиза. Трябваше да има евтаназия. Редица ограничения са взети – парите се изплащат на пазарна цена на добитък. Оттук натам всеки ще понесе риска. Заради късия период нямаше по какъв начин да разбираем по-бързо на хората, все пак помолих министър Порожанов да им изясняват.

Вътрешният министър Валентин Радев
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР