Земеделският министър Румен Порожанов обяви как ще изглежда защитната ограда

...
Земеделският министър Румен Порожанов обяви как ще изглежда защитната ограда
Коментари Харесай

Четириредова ограда с бодлива тел ще спира дивите свине от Румъния

Земеделският министър Румен Порожанов разгласи по какъв начин ще наподобява защитната ограда по сухопътната граница с Румъния против разпространяването на африканската чума по свинете , съобщи bTV.

Съоръжението би трябвало да стопира миграцията на диви прасета от северната ни съседка, където има няколко огнища на африканска чума.

В противоположен случай има риск заболяването да се придвижи у нас и да обхване десетки стопанства с домашни прасета. Тогава загубите може да доближат над милиард лв., предизвестяват специалисти. Съоръжението ще е дълго 133 километра.

Първоначално смятахме да бъде електропастир, който обаче не е съществено затруднение за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат. Отделно електропастирът, въпреки и интензивен, трябваше да бъде с много по-висок волтаж на тока, което можеше да сътвори произшествия с деца или нещо друго . В момента сме се спрели на четириредова телена ограда, с бодлива тел” , посочи Порожанов.

Той показа и параметрите на оградата, като означи, че един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, т.е. 4 реда са 60 стотинки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР