Земеделският министър Иван Иванов излезе с обезпокояваща информация, че едно

...
Земеделският министър Иван Иванов излезе с обезпокояваща информация, че едно
Коментари Харесай

Ексдепутатът Андрей Вълчев: Ако драмите в земеделието се задълбочат, може да катурнат кабинета

Земеделският министър Иван Иванов излезе с обезпокоителна информация, че едно от държавните сдружения " Сортови семена - Елит " саботира държавното решение за изкупуване на зърното и провокира трус в бранша.



Какви са следствията за страната от това? Как е намесена Политическа партия ГЕРБ в тази ситуация и вероятен ли е излаз от създалата се обстановка, Lupa.bg беседва с някогашния народен представител от парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! " Андрей Вълчев. Той бе чиновник в Държавен фонд " Земеделие " няколко години и е фактическият изобретател на подправените дипломи на тогавашната шефка на фонда Калина Илиева, от която потегли и прозвището " калинки " за висши служители в ръководството без ценз и опит. Вълчев бе и член на МО на Българска социалистическа партия.

- Г-н Вълчев, за какво се стига да обществено говорене с предмет " бойкот на страната " от земеделския министър в разгара на рецесия?

- Безпомощност, липса на действителна визия какъв бранш се ръководи, може би липса на експертиза и знания в дълбочина на провокациите пред земеделието... Накратко за мен това са аргументите за, меко казано, неубедително ръководство на може би най-чувствителния бранш в българската стопанска система. За страдание, новото политическо управление на министерството избра да измисли " зложелател на Тутраканска селищна система ", а не да организира действителни политики в интерес на българското земеделие, които с години бяха отлагани. Помните, в мандатите на ГЕРБ като ръководещи, действителните митинги бяха точно от земеделци, които сложиха намерено проблемите - за тях ежедневни.

- Каква е ролята на сдружението " Сортови семена - Елит " в обезпечаването на продоволствената сигурност на страната?

- Никаква. След като лайтмотив на това ръководство бе думата " разбор ", трябваше да се каже въз основата на какъв разбор бе решено, че тъкмо това сдружение ще получи нарастване на капитала от 1,1 милиарда лева? Когато приказваме за транспарантно ръководство: какви критерии бяха приложени при избора? От сдружение с 5 индивида личен състав какво се очакваше от него като комерсиално сдружение, което има за собствен предмет на активност " селекция, мостра и предпазване на семена и посадъчен материал, породоразвъдна активност, търговия с животни, обслужване на селскостопанските производители и популацията с софтуерни решения, торове, препарати и други артикули... " Къде виждате търговия, импорт, експорт, предпазване?

Абсурдно е оповестеното от министъра, че сдружението саботира обезпечаването на продоволствената сигурност на страната! Искам да подчертая: става въпрос за сдружение с 5 индивида личен състав, което няма хранилища, няма потенциал.

Внимателно се срещнах със стенограмата от съвещанието на 9 март на Министерски съвет, Решение № 143 и разпореждане № 29 от 10 март 2022 година - толкоз доста грижа за народа, толкоз страшни стопански кръгове против властта, толкоз смели министри, а най-после едно сдружение с 5 индивида личен състав и без никакъв запас саботира храбрите държавнически грижи на ръководещите... Освен това, забележете, няма утвърдени правила, не е написана процедура, а става въпрос за 1 100 000 000 лева!?! Не е съществено!

- Доколко е резонно обвиняването, че ГЕРБ стои зад тази офанзива? Управителният съвет на сдружението е определен едвам преди година с мандат за идващите 3...

- Поставяте ме в неуместната обстановка, откакто от 2009 година съм пореден в рецензията си към ГЕРБ, през днешния ден да заявя, че са мощно надценени техните благоприятни условия в този проблем.

С незначителни промени този УС е от 2009 година в сдружението. При разискване и гласоподаване на сумата от 1 100 000 000 лева още веднъж това е същият състав на УС. Какво се промени за една седмица, та към този момент има изказвания за бойкот?

Защо се гласоподават такива суми, в случай че се няма доверие на представителите на страната в това сдружение и за какво не са заменени, за какво не са дадени на прокурор, за какво не са подведени под правосъдна отговорност, в случай че са нарушили закона?

Лично аз имам големи подозрения, че тъкмо Политическа партия ГЕРБ са дали устно разпореждане да не се позволява експорт на пшеница, царевца и слънчоглед или да се правят неколкократни инспекции на митническите управляващи - това провокира съществени закъснения, надлежно санкции за нашите търговци и аграрни стопани, които изнасят и се предизвиква имиджова вреда на български субекти (търговци и/или производители/ като правилен и благонадежден експортьор.

Да не би инцидентно някой зам.-министър, който обществено е декларирал, че мечтае за монопол в пазарни условия, да се е опитвал да оказва давление и да се подписват брокерски контракти с избрани брокери - към този момент имаше обществено изразени подозрения от някогашен аграрни министър?



Наистина ли се чака едно от близо 500-те сдружения под шапката на министерството с управление със непретенциозен или никакъв професионален опит и експертиза в търговията със зърно да заплати, без да се проведат никакви процедури за предпазване на закупените количество. При най-приятелски цени от 5 лв/тон на месец за предпазване при декларирани за покупка 1,5 милиона тона, става въпрос за близо 100 000 000 лева единствено за предпазване. Е, да си го кажем почтено: няма да се учудя със своите дейности просто УС на " Сортови семена-Елит " да отхвърля да влезе в пандиза.

Интересно, за какво не е употребен опитът и логистиката, които са насъбрани в Държавна организация " Държавен запас и военно краткотрайни ресурси ", които за 2022 година са пларнирали да подменят едвам малко над 5 600 тона пшеница? Защо в първичните изказвания на властта ставаше въпрос единствено за Софийската стокова борса - мисля че в Русе и Пловдив също имаше? Защо се реши, че ще се търгуват лотове по 10 000 тона и някой има ли показа кои са тези " патриотично настроени земеделци ", които били склонни да продават на цени под пазарните?

Всъщност, този проблем е следващо доказателство, че е нужна смяна в прокуратурата - при толкоз скандални въпроси за разходването на голям обществен запас, при толкоз обществено изразени подозрения, мисля че бе редно към този момент да се образува инспекция.

- Очаквате ли зърнена рецесия?

- Не, макар изказаната грижа за бранша от министър председател, министри, не, не чакам. С дейностите си властта в действителност повдига въпроси, като този - дали осъзнава, че провокира неестествен безпорядък в бранша на фона на голям брой рецесии, които се развиват в нашата страна? Но в случай, че в България, в този миг, броени месеци преди нова годишна продукция, има в пъти повече земеделска продукция, дай, Боже, да има в действителност добра годишна продукция от към 7 милиона тона, в действителност не е рационално да се чака рецесия в доставките.

Очертава се с предишен излишък страната ни да има най-малко 8 милиона тона пшеница с високо качество при годишно ползване от към 1,5 -1,7 милиона тона (за семена, за фураж, за индустриална приложимост и несъмнено за консумация). Данните са от дирекция " Анализ и стратегическо обмисляне " в самото министерство и е добре политическото управление да стартира да чете с схващане личните си документи.

Затова за мен не е прав министър председателят Кирил Петков, когато пита за какво ни е запас, в случай че хлябът е 10 лева - запасът е да обезпечи, че ще има самун!

Покупателната дарба на популацията е към този момент работа на изпълнителната и законодателната власт, които изготвят и осъществят съответни политики. Но, значимо е: Наистина е неизбежно повишението на себестойността на земеделската продукция поради нараснали цени на горивата, на торовете, което води до повишение на цената на продукцията за крайния консуматор. И тук идва ролята на страната, която би трябвало да поддържа своите жители и техните приходи, а не да генерира изкуствени рецесии за задачите на пиара. Зърнопроизводството е обичайно с висок капацитет за експорт, а отсъствието от пазара на Русия и Украйна, които имат пазарен дял, съгласно разнообразни оценки сред 27% - 30%, е единствено причина за положителни приходи на българските земеделци, с които да покрият непредвидените разноски, неизбежно надвиснали над тях.

- Какви са разновидностите пред България да се оправи с минимални вреди в обстановка на наказания, наложени по отношение на Русия, война в Украйна и административни различия у нас?

- Според мен са вероятни доста разновидности, само че единствено когато държавниците ни стартират да управляват своите дейности и отстояват позиции на база националните ни ползи. За страдание, по-скоро се следи едно в действителност просташко съревнование, по какъв начин по-бързо политическият хайлайф да " блесне " пред строя, вместо да се мисли за българските национални ползи.

Войната в Украйна е голяма покруса, както за Украйна, по този начин и за Русия, за мен и за цялото модерно човечество, което позволи в XXI век да се води боен спор. В тази обстановка България няма право да позволява ръководство, което не е в полза на българските жители, което не е транспарантно и честно, което не регистрира действителните опасности, а с държанието си, даже генерира в допълнение напрежение при толкоз доста рецесии.

- Кой владее бранш " Земеделие "?

- За страдание, с изключение на няколко знакови политически назначения, чисто административно смяна в бранша няма. По-тревожното е, че стават от ден на ден информациите, че се връщат в него хора, които са били знак на всички неприятни практики от ръководствата на ГЕРБ.

- Може ли задълбочаване на проблемите в него да преобърне лодката на целия кабинет?

- Да, може. Лично аз се надявах това държавно управление да успее, само че със страдание виждам, че бързо пое " божествен газ " и се откъсна от същинските проблеми на българските жители. В този смисъл, за мен по-важно е да не се обърне лодката на Родината ни в този океан от проблеми, а това държавно управление нито е първото, нито е последното, което е разочаровало със своите дейности и единствено е обърнало лодката си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР