Земеделският министър Десислава Танева призова търговските вериги да продават стоки

...
Земеделският министър Десислава Танева призова търговските вериги да продават стоки
Коментари Харесай

Задължават магазините да зареждат само български продукти

Земеделският министър Десислава Танева прикани комерсиалните вериги да продават артикули от български производители.

Призовавам за национално отговорно мислене, съобщи тя пред Нова телевизия.

По нейни думи сега най-големият проблем е по какъв начин производството на българските аграрни производители да стигне до единствeните точки за продажба в тази рецесия - магазините за хранителни артикули у нас.

Тя акцентира, че сега сме във време на здравна рецесия и опазването на поминъка на всеки оператор е народен приоритет.

Ако успеем логистично или даже посредством изключителни закони да предизвикваме доставките в магазините да е от български проиводители, ще премахнем риска от проблеми в доставките, безапелационна бе Танева.

Спаред нея би трябвало да има схващане, че първо би трябвало да се продават български производства. Проблемите обаче били, че родните производители в тези браншове са дребни и нямат нужните бази за подбиране и логистика.

Танева даде образец с Франция и Германия, където веригите, без никой да ги задължава законово, са нараснали доставките от локалните производители.

В тази връзка министърът подсети, че се задават Великденските празници и родните производители са подготвени да посрещнат потребността от агнешкf за всяка българска софра.

Относно разпространяването на ковид Танева успокои потребителите, че съгласно международните организации храната не е преносител. Тя уточни, че са издадени инструкции храните да бъдат опаковани във тип, в който няма директен достъп до нея, всяка храна би трябвало да е със съответните загради и операторите с храни да са взели противоепидемични ограничения - носене на маски.

Относно въпроса със спекулата с цените на избрани артикули Танева уточни, че в актуалните условия е имало проблеми с доставката на някои от тях, изключително тези, които не са с генезис Европейски Съюз. Тя изясни, че главната задача е за всички хранителни запаси, за които България има задоволително освен да изхрани личното си население, само че и това в Европа, да не се допусне деформиране на пазара заради нарушени логистики.

Тази пандемия наруши естествения темп и на доставки, и на поръчки. Идва времето, когато всичко би трябвало да пристигна в естествени граници, изрази вяра земеделският министър. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР