Земеделските стопани в Пазарджик ще уведомяват пчеларите, преди да пръскат

...
Земеделските стопани в Пазарджик ще уведомяват пчеларите, преди да пръскат
Коментари Харесай

Уведомяват с SMS пчеларите в Пазарджишко преди пръскане с препарати

Земеделските стопани в Пазарджик ще уведомяват пчеларите, преди да пръскат с препарати, заяви БНР.

Те са получили формуляри на уведомителни писма, с които са длъжни да уведомят притежателите на околните пчелини три дни, преди да употребяват препарати за растителна отбрана. Освен това пчеларите те би трябвало да бъдат предизвестени и с SMS от арендаторите, които обработват терени в землището.

От регионалната администрация обясниха, че ограниченията целят запазване на пчелните фамилии. Регистрираните пчелини в региона са 430, а през 2018 година са били открити 530 нарушавания при използването на растителни препарати от страна на земеделци. В момента също текат инспекции. Засега в региона няма отровени пчелни фамилии от препарати.

От регионалната администрация твърдят, че прецизно ще се следи дали притежателите на пчелини получават известия за деня и часа, когато ще се прави напръскване с химикали. Ще се следи и за лицензираните за приложимост ветеринарно-медицински артикули.
Засилените ограничения идват след многочислените случаи през последния месец на натровени от пестициди пчели. Днес стана ясно, че над 100 пчелни фамилии са унищожени в Благоевградско - евентуално поради натравяне с препарати за растителна отбрана.

Припомняме, в края на април пчелари сигнализираха за всеобщо измиране на пчели в Плевенско. Заради казуса те заплашиха с обсада на пътя Плевен-София.

Пчеларите упрекнаха арендаторите на аграрни земи за измиращите си кошери и желаеха строги наказания при нелегално напръскване с пестициди.

По-късно, че казусът не визира единствено пчелите. Оказа се, че от рисковите пестициди са били наранени даже деца от Плевенско, които бяха признати в болница с алергия.

В началото на май пчелари от цялата страна излязоха на митинг поради всеобщото отравяне на пчелите с пестициди. Те получиха увещание, че ще получат обезщетения за понесените вреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР