Земеделските стопани ще получат през 2018 г. до 84 млн.

Земеделските стопани ще получат през 2018 г. до 84 млн. ...

Фермерите ще получат до 84 млн. лв. отстъпка от акциза върху горивата за 2018 година.Земеделските стопани ще получат през 2018 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от пресслужбата на Министерство на земеделието.

Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават от 3 до 21 септември 2018 г. в общинските служби по земеделие към областните дирекции "Земеделие". Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Право на подпомагане по схемата имат всички стопани, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея. Друго условие е кандидатите да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Интересът към държавата помощ, по която се предоставя отстъпка от акциза за горивата е голям, се посочва в съобщението. През 2016 г. по схемата финансова помощ за над 82 млн. лева са получили 6716 стопани. През 2017 г. са възстановени близо 84 млн. лева на 8250 земеделски производители.

Отстъпката от акциза за горивата, която се прави на земеделските производители, е по одобрена в Брюксел държавна схема, която може да действа до 2020 година.

Източник: dnevnik.bg