Земеделските стопани могат да заявяват онлайн еднодневни договори и за

...
Земеделските стопани могат да заявяват онлайн еднодневни договори и за
Коментари Харесай

Земеделските стопани вече могат да заявяват онлайн...

Земеделските стопани могат да декларират онлайн еднодневни контракти и за 4 часа. Това е допустимо с помощта на напъните на ИА ГИТ да бъде обновена навреме системата за онлайн даване, вписване и отчитане на образците на контракти по член 114а от Кодекса на труда за наемане на служащи за краткотрайна сезонна селскостопанска работа при обработка на насажденията и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

В софтуера са заложени съгласуваните с Национална агенция за приходите размери на осигурителните вноски, които би трябвало да бъдат заплатени предплатено при наемане на служащи за 4 часа. Актуализиран е и калкулаторът на системата, посредством който се пресмята размерът на сумите за осигурителни вноски и налог общ приход, които са за сметка на обезпеченото лице, както и чистото заплащане, което би трябвало да му бъде изплатено. Остава и опцията еднодневни контракти да се декларират на място в дирекция „ Инспекция по труда “ по местоположение на обработваемата повърхност. В Указанието за даване, вписване и отчитане на този тип контракти, оповестено в уеб страницата на ИА ГИТ, в рубриката „ За работодатели и работещи “, подрубрика „ Трудови правни отношения “ http://www.gli.government.bg/page.php?c=53&d=1891 също е отразен размерът на осигурителните вноски за 4 часа.

Промяната в КТ, с която се вкара опцията да се наемат служащи по силата на еднодневни контракти за половината от законоустановеното работно време, а точно 4 часа, беше обнародвана в бр. 42 на Държавен вестник от 22.05.2018 година Във връзка с новите разпореждания следва и смяна в Наредба № РД 07-8 от 13.07.2015 година за изискванията и реда за даване, вписване и отчитане на трудовите контракти по член 114а, алинея 1 от Кодекса на труда пред Инспекцията по труда.

Еднодневните контракти бяха въведени през юли 2015 година за основаване на опция за по-лесно наемане и по-голяма подвижност на служащи за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и изсветляване на работната мощ в земеделието. Наетите по силата на контракт по член 114а от Кодекса на труда се обезпечават за пенсия и не губят правата си на обществено подкрепяне и компенсации за безработица. Този тип контракти се приключват с приключването на работния ден и работодателите нямат ангажимент да записват сключването и прекратяването им в Национална агенция за приходите, нито да оформят трудови книжки. Анализ, поръчан от МТСП откри, че еднодневните контракти извършват задачата си за изсветляване на работната мощ и за обгръщане в претовареност на продължително безработни лица.

Системата за онлайн заявяване на мостри на еднодневни трудови контракти е създадена по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове. Тя е разполагаем на земеделските стопани от февруари 2017 година и дава опция образците да бъдат заявявани когато и да е, даже в извънработното за администрацията. Друго съществено облекчение за земеделските стопани е опцията, един път попълнени, данните на наето лице да се генерират непосредствено при всеки нов еднодневен контракт, подписан със същото лице.

Според аграрни стопани софтуерът облекчава доста администрирането на еднодневните контракти, което се потвърждава и от нараствания интерес към тях. От началото на 2018 година досега ИА ГИТ е предоставила на регистрирани аграрни производители 71 360 мостри на еднодневни трудови контракти. За същия интервал на 2017 година предоставените контракти са 46 250 бр. или растежът е с над 50%.

Най-много еднодневни контракти се употребяват от аграрни стопани, които обработват лозя (заявените от тях мостри от началото годината са 23 100 бр.) и розови насаждения (20 650 бр).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР