Земеделските производители в област Варна са получили финансова подкрепа с

...
Земеделските производители в област Варна са получили финансова подкрепа с
Коментари Харесай

Повече от една трета от страната е покрита със система за противоградова защита

Земеделските производители в област Варна са получили финансова поддръжка с европейски и национални средства в размер на 649 млн. лева през последните пет години, оповестиха от пресцентъра на агроминистерството, цитирайки заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. От тях 550 млн. лв. са годишните директни заплащания, схемите за преходна национална помощ, обезщетителните ограничения по Програмата за развиване на селските региони и схемите по държавните помощи. „ За нас е доста значимо да имаме противоположна връзка със земеделските производители, да чуем проблемите Ви, да обменим отзиви и да дискутираме дружно изискванията за развиване на аграрния бранш у нас “, акцентира Кръстева.

Към 2019 година обработваемата земя в региона заема към 86% от употребяваната земеделска повърхност, преобладаващо заета със зърнени и маслодайни култури.

В рамките на сегашния програмен интервал площите с механически култури в региона се усилват близо пет пъти, а тези със зеленчуци - над три пъти. Над два пъти повече по отношение на 2014 година е и растежът на площите с лавандула, демонстрират числата от агроминистерството.

В региона на Варна се следи наклонност на нарастване на декларираните по схемите за директна поддръжка животни в интервала 2014 - 2018 година.

В област Варна за предходната година 15 хиляди дка от площите са на 100% пропаднали в следствие от градушки и към 38 хиляди дка са отчасти пропаднали. Тя изясни, че сега повече от една трета от страната е покрита със система за противоградова отбрана. “През 2019 година бяха открити спомагателни ракетни площадки, посредством които защитаваната територия от 17 млн. дка се усили на 22 млн. дка. През пролетта следва стартирането в употреба на седмия радар, който е ситуиран в региона на град Шумен. Той обезпечава опция за национална отбрана, като непокритата все още територия ще се пази със самолетен способ”, обясни Кръстева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР