Земеделските производители трябва да се сдружават, за да намалят разходите

...
Земеделските производители трябва да се сдружават, за да намалят разходите
Коментари Харесай

Министър Вътев призова земеделските производители да се сдружават, ето защо

Земеделските производители би трябвало да се сдружават, с цел да понижат разноските и да бъдат конкурентни на пазара. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който посети през днешния ден оранжерията на зеленчукопроизводителя Иван Кабуров в село Мало Конаре, област Пазарджик. 

Министър Вътев се срещна с проблемите на стопанството през зимния сезон и високите енергийни разноски, поради които все още земеделският производител се е отказал от развъждането на оранжерийни домати през зимния сезон. 

" Големият ни проблем е, че не се сдружаваме, с цел да станем по-конкурентни, а на пазара се конкурираме единствено с кооперативи. Няма по какъв начин да сме конкурентни всеки самичък. Трябва да си обединявме напъните, са да обединим разноските по веригата на доставки и по пътя на цялата продукция от полето до трапезата “, разяснява министър Вътев.

Той акцентира, че субсидирането би трябвало да дава резултати и да има продукция за българските консуматори. 

Министър Вътев заяви за подхванатите дейности от Министерството на земеделието и храните в помощ на бранша за облекчение на режима при построяването на сондажи за напояване. 

" Едва ли някой се съмнява, че България има задоволително вода за напояване. Този режим би трябвало да бъде не позволителен, а наложителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне “, сподели министър Вътев и добави, че тази година ще има помощ за напояване. 

Той заяви, че дружно Министерство на земеделието и храните и Селскостопанска академия работят по актуализиране на агроекологичното райониране на страната за развъждане на земеделските култури, с цел да бъдат регистрирани настъпващите климатични промени и най-благоприятните условия за съответните типове и сортове. 

Във връзка с предлагането на Иван Кабуров страната да обезпечава гратис опаковки на производителите министър Вътев уточни, че би трябвало да се направи сериозен разбор с оглед отражението върху бюджета.  

" Аз персонално съм за съществени данъчни насърчения на земеделските производители, с цел да излязат на ярко, а не просто да се раздават дотации, без някой да има ангажимент “, съобщи земеделският министър. 

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, предсседателят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов, регионалният шеф на Пазарджик Валентина Кайтазова, заместник-областният шеф на Пловдив Димитър Добрев и кметът на Пазарджик Петър Куленски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР