Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка вследствие на

...
Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка вследствие на
Коментари Харесай

Вътев: Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка

Земеделските производители работят тази година в комплицирана конюнктура в резултат на войната в Украйна, на сушата и повишаването на торове и препарати. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри XI Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите на тематика: “Устойчиво зърнопроизводство в условия на изменящи се климат и пазари ” в Албена. В същото време се следи деформиране на европейския пазар освен поради високата себестойност, само че и поради обстановката в Украйна, която е възпрепятствана да изнася за обичайните си пазари, уточни той.
Прочетете още
Министър Вътев напомни, че в Брюксел се срещна със земеделските министри на останалите четири страни членки, които са най-силно наранени от украинския импорт – Полша, Унгария, Румъния и Словакия. В България и в другите четири страни проблемите са едни и същи, уточни той.

За решение на проблемите на бранша е необходим разговор с присъединяване на двете страни, акцентира министърът на земеделието и храните.

Във връзка с тематиката на семинара министър Вътев разяснява, че климатичните промени ще стават все по-осезаеми и оттук насетне ще ни се постанова все по-често да се сблъскваме с фактори като суши и пожари. При всички случаи ще би трябвало да се вземат съществени ограничения и от всички ще се изисква страхотна дисциплинираност, тъй като природата не прости нарушение на правила, сподели министър Вътев.

Той пожела триумф на участниците във форума и да бъдат градивни и градивни в задачите си и в тяхното реализиране.

В рамките на семинара пълномощният министър в Постоянно посланичество на Република България в Брюксел Снежана Благоева показа данни за първата година на използване на стратегическите проекти за земеделието на страните членки и за първите промени в тях, за адаптиране към средата.

Въпреки че Държавна фирма „ Земеделие “ е институция, която не взе участие в основаването на политиките за селско стопанство, мога да Ви уверя, че имате моята цялостна поддръжка и готовността ни като институция да отговорим на потребностите Ви като браншова асоциация, формираща немалка част от брутния вътрешен артикул на страната, съобщи изпълнителният шеф на ДФЗ Георги Тахов.

В тазгодишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите вземат участие над 450 души, ангажирани в земеделския бранш. В програмата на събитието са включени тематиките за стабилно земеделие, развиването на пазарите, потреблението на сателитни данни, селекцията на зърнено житни култури в изискванията на климатичен стрес, мястото на изкуствения разсъдък в земеделското произвеждане.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР