Земеделски стопани и агрономи от Великотърновска област алармират, че топлото

...
Земеделски стопани и агрономи от Великотърновска област алармират, че топлото
Коментари Харесай

Земеделски производители от Търновско: Топлото време и липсата на сняг застрашават реколтата

Земеделски стопани и агрономи от Великотърновска област сигнализират, че топлото време и неналичието на сняг заплашват реколтата от пшеница и ечемик. Според тях, извънредно високите температури през декември и януари вредят на зимните култури и ще доведат до нарастване на болестите  по посевите и до ниски добиви. В Горнооряховско и Лясковско площите с посеви са пожълтели поради вегетацията на растенията.

Андрей Андреев управлява земеделска компания в лясковското село Козаревец. Тя обработва 8500 декара с пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица в землищата на Лясковец и още три села. Той е агроном по обучение и не крие терзанието си, че топлата зима ще повлияе неподходящо на посевите.  semedelie

„ Тази година нямаше зима. Откакто работя в земеделието, не съм виждал такова топло време през зимния сезон, знаете през декември температурите доближиха до 20 градуса“, коментира агрономът Андрей Андреев, който управлява земеделска компания в лясковското село Козаревец.

Той добавя, че извънредно високите температури довеждат до вегетация на пшеницата, на ечемика, на рапицата. Тази вегетация води до привършване на азотните ресурси на почвата “, изяснява Андреев.

По думите му, вегетацията на растенията води до огромен риск от болести по културите като брашнеста мана и септориоза и оттук-до понижаване на добива.

Андреев отглежда пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица и ябълкови градини. Миналата стопанска година за него е била сполучлива – изкарал междинен рандеман на пшеница от декар сред 500-600 кг, а от ечемик-между 400-500 кг. Тази година въобще не се надява да доближат такива количества.

„ Всяко едно неподходящо състояние по един или различен метод се отразява на добива. В случая растенията имат потребност от азот. Но пък  заради мекото и кално време, ние не можем да влезем в нивите и да наторим. Това води до буксуване на машините, окопаване на коловози, почвата сега не е подобаваща почвата за осъществяване на поддържане с азот “, споделя Андреев.

Фермер от горнооряховско е в идентична обстановка. „ Не можем да наторим, посевите пожълтяха, в случай че не падне сняг, заболяванията ще тръгнат “, разяснява той.

Стопаните се надяват на милостта на природата – през идващите седмици да завали сняг, само че към този момент се готвят за неприятна годишна продукция от жито.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР