Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за

...
Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Млади фермери ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ

Земеделски стопани до 40 години ще могат да аплайват за свободни аграрни земи от ДПФ (Държавен аграрен фонд). Това планува новият Закон за земеделските земи, оповестен за публично разискване. По този метод се дава опция на младите фермери да основават нови стопанства или да разширят съществуващи такива, с оглед целите на Европейски Съюз за смяна на възрастовата конструкция на заетите в земеделието лица. Проектът е направен в осъществяване на Решение на Народното събрание от 19 септември 2017 година по отношение на нуждата от рационализиране на регламентацията на връзките в региона на собствеността, използването, ръководството и опазването на земеделските земи.

В законопроекта са обединени Закона за собствеността и използването на земеделските земи, Закона за запазване на земеделските земи, Закона за арендата в земеделието и Закона за запазване на селскостопанското имущество.

Променен е срокът при отдаването на земеделските земи от държавния аграрен фонд чартърен или аренда,чрез осъществяване на тръжна процедура. Министърът на земеделието, храните и горите ще издава заповед за разкриване на търга за идната стопанска година до 15 февруари на настоящата календарна година, а не както до момента до 31 март.

В процедурата по систематизиране на общинските и държавни пасища, мери и ливади е планувано съответните общински и държавни комисии да разпределят в съществуващата поредност първо парцели от двата фонда в землището, където е регистриран животновъдният обект на лицето. След това ще се разпределят парцели от ОПФ и ДПФ в прилежащи землища.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР