Земеделски производители от Северна България протестираха, като блокираха за кратко

...
Земеделски производители от Северна България протестираха, като блокираха за кратко
Коментари Харесай

Зърнопроизводители на протест заради вноса на украинско зърно у нас

Земеделски производители от Северна България стачкуваха, като блокираха за малко по обяд придвижването по основния път Плевен - Русе. Те упорстват да бъде стеснен вносът на зърно от Украйна, който съгласно тях подбива пазара у нас.

Освен това желаят и да бъде преразгледан и изменен европейският План за възобновяване, който внася нови правила в техния бранш. Зърнопроизводителите оповестиха, че митингът им е неопределен и ще продължи до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

Земеделски производители излязоха на митинг с над 40 трактора и комбайни до основния път Плевен – Русе в региона на село Горна Студена. Малко преди обяд напрежението ескалира и те направиха обсада на пътя, а по-късно и шествие с трактори, с които затрудниха придвижването.



Зърнопроизводителите обявиха, че вносът на украинско зърно безусловно слага в колапс бранша, защото поради него са принудени да продават продукцията на безценица.

" Проблем е, тъй като ние няма къде да си осъществяваме нашето ", споделя Петър Рафаилов – аграрни производител.



" Всички сътрудници са им цялостни складовете със зърно, от Украйна се внася безсистемно, ние произвеждаме зърно за три Българии ", добавя сътрудника му Христо Василев.

Според протестиращите стратегическият проект на Европейската комисия е неупотребим у нас и ще докара дребните и междинни производители до банкрути.

Земеделците приготвиха и протестна нота, която изпратиха до министър-председателя и отрасловия министър.

" Първа точка - да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция, втора точка – стратегическият проект. Ако не могат да го спрат, то най-малко да го отсрочат с година–две, да ни разяснят, тъй като не е използван в нашите климатични условия ", разяснява Димитър Димитров.

Протестът продължава, като част от земеделската техника ще остане до основния път Плевен – Русе, до момента в който настояванията на земеделците не бъдат изпълнени.

В публична позиция от Министерството на земеделието обявиха, че във връзка с вноса на зърнени култури, България е първата страна, която в границите на Съвета на министрите по земеделие, която е поискала отваряне на спешния запас и момента се в чака на решението на Комисията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР