Земеделски производители от Кюстендилско недоволстват от ниските цени на доматите

...
Земеделски производители от Кюстендилско недоволстват от ниските цени на доматите
Коментари Харесай

Подигравка с производителите! Търговци изкупуват продукцията на безценица

Земеделски производители от Кюстендилско недоволстват от ниските цени на доматите и картофите, които дават на огромните тържища, оповестява Струма. Проблем се оказва и качеството на семената на картофите.
„ Плащаш за екстра качество, най-малко по този начин афишират, а в същина картината е много по-различна. Ако пък произведеш в огромни количества, мъчно ще ги продадеш “, споделя Даниел Левичарски от кюстендилското село Жабокрът. Неговият татко държи маса на кюстендилския пазар. Излиза всеки ден. „ Продаваме ги за 80 ст. килото, другояче в случай че ги дадеш на прекупвачи, цената е много по ниска – 20-30 ст. Изобщо не ти се изплаща. Имаме разноски за оран, хора като викнеш след това да ги събират… А по този начин с маса на пазара почти си изкараме нещо за нас “, разяснява младият мъж.
При доматите историята се повтаря. На огромните тържища се изкупуват по 30 -50 ст. за кг, което не е печеливш вид за производителите. На пазара обаче доматите вървят друго – 1,50-1,70 лева за кг а в София даже и по 2,50-3 лева
„ Не ме удовлетворява цената на доматите. При тях има много работа, с изключение на засаждането и пръскането има и едно култучене – разчистване на самото растение, което се прави много постоянно. Също по този начин те желаят вода, разноски за гориво за помпи. На борсата в Петрич държат доста ниска цена, приказваме за розови домати. Не може търговците да ми се подиграват и да желаят да купят от мен кашон домати на цена 3 лв., в случай че самият кашон като амбалаж коства 50 ст. “, възмущава се Ясен Стипцарски.
Заради тези неудачи огромна част от производителите в Жабокрът се ориентират към засаждане на площи с краставици и чушки, и то в парници. Те обаче недоволстват от това, че българският пазар е залят от зеленчуци, импорт от Македония, Гърция и Албания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР