Земеделската земя поскъпна с над 47% за последните шест години,

...
Земеделската земя поскъпна с над 47% за последните шест години,
Коментари Харесай

НСИ: Нивите поскъпнаха с 47% за 6 години

Земеделската земя нарастна с над 47% за последните шест години, демонстрират данни на Националния статистически институт. През 2014 година междинната цена на декар ниви е била 708 лева, а за предходната година е 1042 лева за декар.
Най-голямо е повишаването на нивите в Югоизточния регион на страната - с над 79% за шест години. Средната цена на подписаните покупко-продажби в региона нараства за интервала от 501 лева на 899 лева за декар. Причината за това е, че земеделската земя там е по-евтина в сравнение с в северната част на страната, което я прави атрактивна за вложители и аграрни стопани. Това е и измежду аргументите земята в Югоизточния регион на страната да продължи да нараства и по време на пандемията през 2020 година
На второ място по повишаване за последните шест години е Североизточният регион, където покачването на цените е с над 51% - от 971 лева на 1470 лева за дка. Това е растеж с 500 лева за дка. Нивите в Добруджа са най-желани от фермерите и по тази причина са с най-висока цена. Най-малко е повишаването на нивите в Югозападния регион - с малко над 21%.
Средната цена на покупко-продажбите с ниви в България през 2020 година доближава 1042 лева за един декар, което е спад с 1% спрямо 2019 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Това се дължи на поевтиняване на нивите в Югозападния регион и в Южния централен регион, до момента в който в цяла Северна България и в Югоизточния регион земеделската земя продължи да нараства и по време на пандемията.
Любопитно е, че междинната цена на покупко-продажбите сред физически и юридически лица е 1042 лева за декар, а при покупко-продажби сред юридически лица е по-малка - 961 лева Но тези цени зависят от това в кой регион от страната има най-вече продадени ниви от жители и в кой от компании.
Средната цена на покупко-продажбите с непрекъснато затревени площи (естествени и изкуствени ливади, мери и пасища) през 2020 година е 268 лева за декар, като нараства с близо 9% за последните шест години.
Само в границите на предходната година най-вече са поскъпнали нивите в Югоизточния регион на страната - с 4,4%, демонстрират данните на Национален статистически институт.
През 2020 година междинният наем/аренда на един декар ниви доближава 46 лева, което е с 3 лева по-малко от миналата година. Но за интервал от шест години арендата е повишена с близо 7%. Средният наем/аренда на един декар непрекъснато затревени площи е 21 лева, и е с 23,5% по-висок по отношение на 2014 година.
През 2020 година най-голям е междинният наем/аренда на един декар ниви в Северния централен регион - 59 лева Цената, платена за наем/аренда на един декар земеделска земя в Североизточния регион, е 54 лева, а в Северозападния - 51 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР