Зeмeдeлcĸoтo миниcтepcтвo и градинарите търсят възможност за решаване на сериозните

...
Зeмeдeлcĸoтo миниcтepcтвo и градинарите търсят възможност за решаване на сериозните
Коментари Харесай

Дефицит на работна ръка в селското стопанство

Зeмeдeлcĸoтo миниcтepcтвo и градинарите търсят опция за решение на сериозните проблеми с дефицита на работна ръка в бранша. Водят се диалози за основаване на  мoбилни  ĸaмпycи, които ще бъдат употребени за настаняване на сезонни служащи, когато и където има потребност - изясни за БНР ръководителят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

Дефицитът на работна ръка в селското стопанство става все по-голям, до степен, че остава неприбрана годишна продукция на полето, просто тъй като няма кой да работи, споделя Петков и дава образец в район Търговище:

" Имаме превоз на служащи от до 150 км разстояние и отново имаме недостиг. "

Работниците бягат в чужбина, освен поради по-доброто възнаграждение, само че и поради липса на условия, тъй като двучасово пътешестване до работа значи 12-часов работен ден. Проблемът ще бъде решен, в случай че има къде да бъдат настанени сезонните служащи, а в този момент е моментът за обмисляне кампусите да бъдат направени с европейско финансиране:

" Всяка година за хуманно отношение към кокошките се дават 3 милиона лв., ние нямаме ли потребност от хуманно отношение към сезонните служащи? "

Идеята ще бъде обсъждана и на последващи срещи сред агроведомството и сектора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР