Зелето е един от най-употребяваните зеленчуци през зимата. Освен традиционното

...
Зелето е един от най-употребяваните зеленчуци през зимата. Освен традиционното
Коментари Харесай

Зеле – зеленчукът на зимата


Зелето е един от най-употребяваните зеленчуци през зимата. Освен обичайното кисело зеле, което българите подготвяме, през този сезон го консумираме и под други форми. Ползите на зеленчука са били познати още от античните гърци и римляни, които го препоръчвали като божествена храна. И има за какво.

Пресният зарзават не инцидентно се назовава „ северен лимон “. Това необичайно име се дължи на огромното количество витамин С в него, сходно на цитруса. Той съдържа субстанции, които ускоряват съпротивителната дарба на тялото против вируси и настинки .

В 100 грама прясно зеле има 25 калории, 1.28 грама протеин, 5.80 грама въглехидрати , 0.10 грама мазнини. Бялото зеле е най-употребяваното и богато на потребни хранителни микроелементи. То съдържа към 92% вода, 1.4 белтъчини, от 2 до 8% захари, както и минерали като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо , сяра, натрий, йод, манган и други. Във вътрешните листа и кочана на зеленчука има белтъчини, захари и витамини като С, В1, В2, РР, К, U. Каротинът, който му придава зелен нюанс, също е доста значим.

Нека разгледаме по-обстойно многочислените изгоди за здравето от потреблението на зеле през зимата:

Намалява възпалението



Възпалението е реакцията на организма при инфекции. То може да бъде част от лечебния развой, само че и да стане хронично. Много проучвания сочат, че приемът на кръстоцветни зеленчуци, каквото е зелето, оказва помощ за понижаване на възпалението. Това се дължи и на разнообразието на витамини в него. Например витамин С е антиоксидант, който се бори със свободните радикали в тялото .

Укрепва имунната система

Затова съпоставят зелето с цитрусите. В 100 грама прясно зеле има към 36.6 мг витамин С, което е много висока стойност. Приемът на витамина предотвратява настинките, борейки се с болестотворните микроорганизми ,

и укрепва имунната система.

Витамин С усъвършенства абсорбацията на други хранителни субстанции, най-много желязо.

Подобрява храносмилането

Ако постоянно имаме проблеми със стомаха, можем да пием сок от кисело зеле, който се счита за натурален пробиотик . Зелето е богато на фибри, като в 100 грама има към 2.5 грама грама от тях, което е изцяло задоволително, с цел да усъвършенства придвижването на червата.

Приемът на кисело зеле и сок оказва помощ и при запек.

Свързани публикации.. Червено цвекло - витаминозна бомба 0 6 храни за детоксикация през зимата 1 Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, в сравнение с сурови 1

Помага за намаляване

Зелето е нискокалоричен зарзават , който можем да ядем по-често по време на диета

без да се тормозим, че ще напълнеем. В 100 грама прясно зеле има единствено 25 калории.

Прави кожата по-хубава

Поради съществуването на витамин С , консумирането на зеле може да спомогне за възстановяване на производството на колаген - протеинът, който подкрепя еластичността на кожата. Витаминините А и D също подкрепят здравината на нашата кожа.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР