Зелено сирене е тип плесенно сирене, получено по специална технология.

...
Зелено сирене е тип плесенно сирене, получено по специална технология.
Коментари Харесай

Зелено сирене

Зелено сирене е вид плесенно сирене, получено по специфична технология. Такива сирена се вършат в Швейцария и Англия. У нас се среща зелено сирене, наречено Черни вит, създавано само в едноименното тетевенско село. Дълги години за съществуването му бе забравено, само че наскоро звездата му най-сетне изгрява. Зеленото сирене съставлява вариация на бялото саламурено сирене, която се явява единственото плесенно сирене на Балканския полуостров.

История на зеленото сирене

Историята на зеленото сирене стартира да се написа преди доста години, когато в Стара планина се отглеждат огромни стада с овце. Всъщност произходът на сиренето значително е обвързван с метода на живот на локалните хора. В тези времена овчарите постоянно приготвяли сирене, до момента в който пасели овцете по тучните планински пасища.

Те го оставяли в дървени качета, които обаче не били плътни и затова саламурата съумява да се отцеди. Така сиренето оставало без течност. Малко преди началото на есента пастирите носели сиренето в селото, където го съхранявали влажни мазета, където температурата била към 10 °C. При отваряне на съдовете със сирене млечните артикули получава зеленикава мухъл. Тя се получава от взаимоотношението сред сиренето с влажния и леден въздух.

Така напълно инцидентно се появило неповторимото българско зелено сирене. В началото то е гледано с съмнение от българите, защото е считано за негодно. За прочут интервал от време то даже изчезва, само че през 2007 година бива преоткрито от интернационална организация и стартира да популяризира страната на конгреси и изложби.

Преди осем години българският необикновен млечен артикул е показан на значимо ревю в италианския град Бра. Там зеленото сирене бързо съумява да събере погледите и бива високо оценено от журито. Неповторимият усет на продукта толкоз впечатлява италианците, че потеглят по неговите следи. Така се оказват в България, и по-точно в село Черни Вит.

Производство на зелено сирене

Зеленото сирене в Черни Вит се отличава най-много със своята благородна мухъл, появила се напълно естествено. При всеобщото произвеждане на сирена тези процеси са изкуствено породени. Плесента на зеленото сирене се появява в дървените качета, където овчарите съхраняват млечните артикули. От друга страна, за приемането на сиренето играе значима роля характерният за поречието на Черни Вит климат.

Според специалистите забележителната разликата сред дневната и нощната температура също оказва въздействие в тази ситуация. За да се добие специфичното зелено сирене обаче, е належащо съществуване на едно съответно мляко - млякото от тетевенската овца, основана с помощта на национална селекция. Зеленото сирене е сезонен артикул, който зрее в интервала от есента до пролетта. През това време вкусовите му качества се променят.

Характеристика на зелено сирене

Зеленото сирене е с мека и деликатна консистенция, дължаща се на непастьоризираното пълномаслено мляко, от което е приготвено. То се отличава с присъщ аромат и богат усет, кадърен да допре и най-взискателния чревоугодник. Уханието му е мощно и землисто. Всъщност, всеки който го е вкусвал, споделя, че това е най-вкусното сирене, което в миналото е опитвал. То се отличава със зеленикава мухъл, която му придава извънредно забавен тип. Благодарение на тези свои неоспорими характерности то съумява да се подреди гордо до най-впечатляващите сирена на континента.

Готвене със зелено сирене

 Зелена салата

Уникалните вкусови качества на зеленото сирене го вършат уместно за редица предписания. Според малцината, съумели да му се насладят, то може да се комбинира с листни зеленчуци и ядки. Може да му се придаде както сладостен, по този начин и леко кисел усет. Това става като се напръска с балсамов оцет или се комбинира с лъжичка мед. Оказва се също по този начин, че съчетанието му с шоколад е доста успешно и запаметяващо се. Това обаче е една прекомерно дребна част от необятните благоприятни условия, разкриващи се пред забележителното българско сирене.

Предлагаме ви напълно елементарна рецепта с невероятното нашенско зелено сирене:

Необходими артикули: 150 г зелено сирене, 4-5 супени лъжици мед, 5 супени лъжици кокосови стърготини

Начин на подготвяне: Нарежете зеленото сирене на кубчета. Загрейте меда и полейте с него сиренето. Поръсете всичко с кокосови стърготини и поднесете.

Опазване на зеленото сирене

Историята на зеленото сирене стартира от дълго време, само че неговата орис към момента не е изцяло ясно. Засега то се отглежда единствено в обособени семейства, защото не може да се пусне в всеобщо произвеждане заради административни спънки. Това може да се окаже съдбовно за продукта и той да бъде окончателно загубен. Зеленото сирене се явява значима част от нашата национална просвета, само че за момента то не може да се осъществя на пазара поради неспазени хигиенични правила, наложени от Брюксел.

Другата спънка е това, че съгласно европейското законодателство един артикул може да се впише като обичаен за даден район, единствено в случай че е участвал най-малко 25 години в комерсиалната мрежа на дадената страна. Въпреки това локалните хора не губят вяра и не стопират да имат вяра, че то някой ден ще бъде узаконено като локален артикул и ще може да притегля туристи в селото, с което пък да подсигурява занаят за повече хора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР