Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец,

...
Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец,
Коментари Харесай

Зеленият сертификат може да отпадне след март

Зеленият документ за България ще бъде нужен още към месец, след което с намаляването на инфектираните с Covid и натиска върху интензивните кревати може да отпадне. Тази поръчка направи съветничката на премиера по епидемиологичните въпроси вирусологът проф. Радка Аргирова в сряда. По-късно водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, чиято партия стачкува против документа, също разгласи, че има сделка с премиера за премахването на документа.

Преди две седмици самият, че документът ще бъде отстранен при две условия: имунизация от 60% с две дози и в случай че заетостта на всички интензивни кревати в страната падне до и под 5%, само че в този момент наподобява се обмсиля и по-скорошното му унищожаване.

Аргирова изясни пред Нова телевизия, че пикът на петата вълна ще бъде доближат към 8-10 февруари . " При 11 хиляди инфектирани не може да бъде отстранен зеленият документ. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и индикаторът, по който решаваме какво да създадем – броя на интензивните кревати. Когато и това стане, ще отпадне и зеленият сертификат”, съобщи тя.

По думите ѝ зеленият документ ще остане единствено там, където има огромно скупчване на хора, или ще има ограничавания в броя на посетителите. " Никой няма желание да тормози хората, само че това се налага”, разяснява Аргирова и добави, че имунизацията все още е доброволна и здравните управляващи изключително държат на това.

Премиерът Кирил Петков пое ангажимент зеленият документ да бъде отстранен, написа по-късно във Facebook водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

По думите му обещанието е получено в телефонен диалог, който се е провел, откакто от " Възраждане “ оповестиха, че в случай че до 2 февруари държавното управление не даде явен отговор какви дейности ще предприеме във връзка с зеления документ, партията още веднъж ще излезе на митинг.

Петков и Костадинов са прецизирали, че работната група, която трябваше да разисква този въпрос, ще продължи прекъснатата си работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР