Зеленият сертификат трябва да се въведе за всички публични дейности

...
Зеленият сертификат трябва да се въведе за всички публични дейности
Коментари Харесай

Националният борд по туризъм: Зелен сертификат да се въведе за всички дейности вместо пълен локдаун

Зеленият документ би трябвало да се вкара за всички обществени действия и услуги вместо цялостен локдаун, с цел да бъде овладяна пандемията и да стартира възобновяване на туризма., съобщи доктор Полина Карастоянова, Изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм.

Според нея документът би трябвало да важи още за държавната и общинска администрация, за компаниите, търговия, за градския и междуселищния превоз, за жп превоза и всички други действия, където има скупчване на хора. Това е пътят да се избегне опълчването на публичния интерес и обособени бизнес браншове. „ Категорично сме срещу локдаун и прекъсването на стопанската система “, разяснява Карастоянова.

Зеленият документ важи в множеството страни от Европейския съюз и дава резултати, като към този момент не ползват локдаун и всички работят обикновено. „ Въвеждането на мярката и в България е вярна, само че закъсняла. Трябваше да влезе в действие още през септември след летния сезон, а обявена още през юли “, изясни Карастоянова. Според нея това е европейска мярка, която въздейства добре върху туризма и усилва пътуванията. Без зеления документ няма да има туристи от Западна и Централна Европа в зимните ни курорти. Най-засегнати още веднъж ще бъдат хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и екскурзоводите. Туристите търсят сигурни дестинации.

България не може да си разреши да остане без никакви ограничения, тъй като ще влезе във всички черни описи и задраскана от картата на Европа за туризъм, счита Карастоянова. Германия към този момент постанова карантина за неимунизираните българи. Според нея страната би трябвало да бъде сигурна и спокойна, с цел да има и повече непознати туристи през идващия летен сезон. „ В противоположен случай ще се превърнем в Танзания на Европа, на която никой не има вяра “, акцентира Карастоянова.

Италия, която пострада най-вече при започване на пандемията, регистрира позитивен резултат от въвеждането на зеления документ. По-големият брой проби от неимунизираните хора дава по-добра картина на инфекциозната обстановка и в следствие значи по-добра отбрана за популацията. Седмичната заболеваемост на 100 хиляди души сега е 35 - една от най-ниските в Европа, а процентът имунизирани измежду пълнолетното население на Италия е един от най-високите - 82 на 100.

Във Франция " зеленият документ " е в действие от юли, а имунизираните са над 85%. Животът към този момент стартира да тече обикновено, тъй като хората без документ са незначителна част. От 1 ноември 2021 година в Австрия работещите ще би трябвало да имат документ. Това се отнася за всички, чиято активност допуска контакт с други хора. Скандинавските страни започнаха да отстраняват маски и ограничавания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР