Зеленият сертификат е, за да избегнем локдауна, обясни президентът след

...
Зеленият сертификат е, за да избегнем локдауна, обясни президентът след
Коментари Харесай

Румен Радев предупреди: Локдаун, ако се изчерпят реанимационните легла

Зеленият документ е, с цел да избегнем локдауна, изясни президентът след посещаване в " Спешна помощ " и загатна по кое време страната ще разгласи цялостното затваряне - когато свършат интензивните кревати за COVID-пациенти.

В същото време съобщи, че служебното държавно управление и институциите се пробват да създадат всичко по силите си, с цел да избегнем цялостния локдаун, само че акцентира, че това зависи и от съзнанието на хората.

" Това зависи от отговорността на всички нас. Ако се стигне до привършване на тези реанимационни кревати, какво да вършим? Да оставим хората да измират ли? ", отговори с въпрос Радев на питането дали и по кое време ще има локдаун.

" Усилията на институциите са никой да не се затваря, ние за това се борим. Затова е задачата на тези документи - да дадат независимост, икономическа, обществена, културна, само че това е изборът на всеки един да реши ", сподели още президентът.

Той упрекна водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че пречи на мотивацията за имунизиране измежду българските жители.

" Г-н Борисов да даде отговор за какво саботира имунизационния развой с лъжливи и манипулативни изявления, със своите изявления за изминал период на валидност ", настоя президентът, откакто посети базата на " Спешна помощ " в София. Той призна, че в координационния център е видял на таблото да свети на всички места алената лампа - т.е., че в лечебните заведения към този момент няма реанимационни кревати.

" И това, което към този момент се измориха лекарите да изясняват, че изходът от обстановката е имунизацията ", моли президентът. Той не се съгласи, че служебното държавно управление е закъсняло с ограниченията. " Не се е чакало до момента, държавното управление има явен проект от лятото и върви по него ", сподели Румен Радев.

Президентът не призна непосредствено, че ЦИК е отказала среща с него, само че акцентира, че постоянно е подготвен да се срещне с управлението й, както прави всекидневно преди избори. Радев изясни, че съгласно Конституцията това не е нарушаване на предизборните правила от президент и вицепрезидент, които се кандидатират за нов мандат.

" Аз мисля, че президентската институция се е отнасяла извънредно съществено към изборния развой. Записано е в конституцията, че пълномощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се приключват. Видяхте, че преди дни имахме най-сериозните хакерски офанзиви въобще. Има доста моменти и всички институции би трябвало да бъдат ангажирани с това. Хората не би трябвало да се разколебават да вървят на избори ", разяснява президентът.

Радев похвали и екипите, взели участие в ликвидирането на рецесията със заседналия транспортен съд " Вера Су " край Камен бряг на 36-ия ден.

" Искам да поздравя всички хора, които работиха непрекъснато при едно тежко завещание и извънредно неподходящи условия, с цел да спасят нашето Черно море от екокастастрофа. Неслучайно, когато стартира тази рецесия, аз споделих, че корабът е картина на порочния управнически модел, при който България заседна в корупция и застой ", разяснява Румен Радев.

Според него тези хора са създали и невъзможното " в една безусловно разкапана система и техника на " Морска администрация ", с цел да съумеят, да основат организация, да стегнат техниката, да се активизират. И те съумяха да го създадат и да се освободят от нездравословния товар. Искам да ги поздравя ", сподели Радев пред медиите.

Президентът употребява метафората и за резултата от изборите, когато, по думите му, " би трябвало да се освободим от нездравословния товар ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР