Зеленият преход изисква продуктивни инвестиции в малките и средни предприятия,

...
Зеленият преход изисква продуктивни инвестиции в малките и средни предприятия,
Коментари Харесай

Зам.-министър Колева: Зеленият преход изисква инвестиции да бъдат насочвани и в малките и средни предприятия

Зеленият преход изисква продуктивни вложения в дребните и междинни предприятия, проучвания и нововъведения, както и поощряване на прехвърлянето на модерни технологии и цифровизация.

Този бранш от стопанската система е основен за зеления преход и насочването на стопанската система към кръгообразен модел “. Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева през днешния ден по време на конференцията „ Малките и междинни предприятия, предприятия на обществената стопанска система, занаяти, свободни специалности: благоприятни условия и провокации на зеления преход “. Форумът се организира в София и е проведен от Европейския стопански и обществен комитет на Европейски Съюз и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Зам.-министър Колева напомни, че европейската политика в региона на климата предлага необятен кръг от благоприятни условия. Министерство на околната среда и водите ще внесе в Министерския съвет плана на Стратегията и Плана на деяние за преход към кръгова стопанска система на България за интервала 2022-2027 година Стратегическият документ се насочва точно към оценката и въвеждането на тласъци за по-ефективното потребление на естествени запаси, поддръжка на предприятията при финансиране на разноските за прекосяване към новите модели и екодизайн на продуктите, както и разбор на опциите за повишение на условията за наложително наличие на рециклирани материали в избрани продуктови групи.

„ На финала сме на процедурата по публично разискване на измененията в Закона за биологичното многообразие – това е промяната, произлизаща от Националния проект за възобновяване и резистентност. Ще внесем законопроекта в Министерския съвет и по този начин ще предложим на новото Народно заседание да одобри нужните законодателни промени “, заяви Ренета Колева. Министерство на околната среда и водите е бенефициент по три плана в проекта, като тя обърна внимание върху инвестицията във възобновяване на основни за климата екосистеми в осъществяване на задачите на Европейския зелен пакт. Изпълнението на този план ще способства в процеса на Зеления преход на България и осъществяването на Стратегията за биоразнообразие на Европейски Съюз до 2030 година Общата индикативна стойност на плана е над 72 млн. лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР