Зеленият чай се смята за абсолютно чудо. В Япония съществува

...
Зеленият чай се смята за абсолютно чудо. В Япония съществува
Коментари Харесай

Чай матча или какво се крие зад тази модна напитка?

Зеленият чай се счита за безусловно знамение. В Япония съществува дългогодишна традиция за потреблението му, а по всичко наподобява, че през днешния ден тази мода се постанова и на Запад. Матча съставлява стрити на прахуляк листенца зелен чай, за които се счита, че оказват изключително позитивен резултат върху човешкото тяло. Чаят има многостранно деяние: прави фигурата стройна, укрепва имунната система и предотвратява развиването на животозастрашаващи заболявания. Освен това повдига духа и се отразява фантастично на душeвността: покачва концентрацията, а естествената му съставна част кофеин защищава от хронична отмалялост. Днес мнозина избират тази зелена опция и даже я трансформират в фикс идея, като не позволяват високата цена да ги стресне. Но какъв брой здравословен е в действителност чаят матча за организма ни?

Експерименти и статистики

За оптимално наслаждение доста значими са качеството на екстракта и вярното му запазване. Листата би трябвало да се държат на изсъхнало и хладно място, с цел да запазят усета си и да окажат мечтаното влияние. В съпоставяне с други сортове чай матча има по-високо наличие на витамини и фитохимикали. Той е изключително богат и на антиоксиданти, които защищават клетките от увреждане и от вредите, породени от свободните радикали (ултравиолетови лъчи, замърсяване на околната среда).

Експерти по храненето обръщат внимание, че матча би трябвало да се пие дълготрайно време и да бъде съпроводен от уравновесен хранителен режим, с цел да докара до мечтаните резултати. Финият зелен прашец се употребява също за готвене и печене. Освен това доста хора го пият като здравословен сурогат на кафето, тъй като има същото ободряващо деяние, само че поддържа тялото крепко в дълготраен проект. Въпреки изброените изгоди към момента не са извършени научни проучвания, които да ги удостоверяват и статистически.

Зелен чай в преклонна възраст

В по-зрели години зеленият чай се отразява изключително благотворно върху човешкото тяло. Активните субстанции, които се съдържат в него, противодействат на възникването на така наречен „ старешки “ заболявания, свързани със сърцето и кръвообращението. Чрез потреблението на чай матча може да бъде забавено или спряно и развиването на онкологични болести. В преклонна възраст здравословното хранене и придвижването играят доста значима роля, защото костната маса понижава, а организмът става по-податлив на заболявания и контузии. Ето за какво на този стадий от живота е извънредно потребно да се пие зелен чай, който също така оказва помощ и за поддържането на добра форма и самочувствие.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР