Зелените в Австрия не подкрепят налагането на вето от страна

...
Зелените в Австрия не подкрепят налагането на вето от страна
Коментари Харесай

Противоречия във Виена относно приемането на България и Румъния в Шенген

Зелените в Австрия не поддържат налагането на несъгласие от страна на Виена против присъединението на Румъния и България към Шенген. Това беше очебийно от вицеканцлера и водач на Зелената партия Вернер Коглер предвид на заканите за налагане на несъгласие от страна на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер и канцлера Карл Нехамер (и двамата от АНП). " И до през днешния ден Австрия публично поддържа присъединението към Шенгенското пространство на Румъния и България, както и на Хърватия ", споделя Коглер пред в. " Тиролер Тагесцайтунг ".

Той е споделил на министъра на вътрешните работи, че по-малкият съдружен сътрудник не поддържа линията му. " От друга страна, би трябвало да се каже, че в случай че съществува шенгенска граница, контролът би трябвало да се прави и там ", споделя той.

Преди това откритата рецензия на Карнер към Шенгенското пространство, което по принцип не предстои на граничен надзор, предвид на огромния миграционен напън върху Австрия, както и опасността му за налагане на несъгласие против присъединението на Румъния, България и Хърватия към Шенгенското пространство провокираха неспокойствие. По-късно канцлерът Нехамер сложи опасността против Хърватия в напълно друга вероятност: " Ние ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство и в същото време ще бъдем доста сериозни към напъните на България и Румъния ", съобщи Нехамер в Загреб в сряда.

Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде неотдавна пътува до Виена, с цел да промени мнението на Карнер по време на персонална среща, а българският му сътрудник Иван Демерджиев беседва с министъра от АНП по телефона. Румъния твърди, че единствено няколко мигранти минават през страната на път за Австрия.

Министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз ще обсъдят възходящите проблеми с противозаконната миграция на специфична среща в Брюксел през днешния ден. Целта е на първо място да се разсее разногласието за приемането на бежанците, които се качват на кораби на избавителни организации в Средиземно море и по-късно се насочват към Европейски Съюз. Обсъждането на разширението на Шенген, повдигнато от министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, не е включено в дневния ред.

Министрите може и да издигнат въпроса за Шенген, само че същинският спор ще се организира едвам при започване на декември, обявиха дипломати в сряда. Миналия петък Карнер даде ясно да се разбере, че Австрия отхвърля мечтаното от Европейската комисия разширение на Шенгенското пространство с България, Румъния и Хърватия.

Наскоро Италия отхвърли да позволи на транспортен съд с бежанци да влезе в пристанище, което го принуди да отплава за Франция. Правителството в Париж е възмутено от това и показва, че избавителните кораби в действителност имат право да отплават до най-близкото пристанище. От друга страна, Италия разкритикува неналичието на взаимност от страна на другите страни от Европейски Съюз при приемането на бежанци и изиска по-голяма поддръжка. Освен това екипажите на избавителните кораби са упреквани, че с интервенциите си в Средиземно море предизвикват бизнеса на контрабандните банди. Напоследък те транспортират хора от Тунис, Египет и Бангладеш по рисковия маршрут към Европейски Съюз.

В основата на диалозите сред министрите на вътрешните работи ще бъде проектът за деяние, показан от Комисията на Европейски Съюз предишния понеделник. По-специално, тя планува усилване на съдействието със страните на генезис и пренос и пускане на нова стратегия за битка с контрабандата на хора в Северна Африка. Международната морска организация би могла да изготви специфична рамка и насоки за разполагането на частни морски избавителни кораби, които неведнъж докарват стотици мигранти до европейските пристанища.

Чешкото председателство на Европейски Съюз желае също по този начин да увеличи осведомеността на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз по отношение на възможното приемане на повече разселени лица от Украйна. Понастоящем 10 милиона души в Украйна са без електричество и без отопление - и то при зимни температури от минус пет градуса и сняг. Европейски Съюз би трябвало да бъде квалифициран за нови бежанци от Украйна и за методите, по които те могат да бъдат настанени, съобщи посланик, представен от " Тиролер Тагесцайтунг ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР