Зелените спечелиха най-много от изборите в Люксембург, Белгия и Германия

...
Зелените спечелиха най-много от изборите в Люксембург, Белгия и Германия
Коментари Харесай

Зелените спечелиха на изборите в Люксембург, Белгия и Бавария за сметка на левицата

" Зелените " завоюваха най-вече от изборите в Люксембург, Белгия и Германия за сметка на левите , оповестяват " Блумбърг " и " Политико ".

На извършените през вчерашния ден парламентарни избори в Люксембург " Зелените " и Пиратската партия завоюваха места в 60-местния парламент , до момента в който социалистите, либералите и консерваторите понесоха загуба на изборна поддръжка.

Като цяло изборите в Люксембург се печелят от Християнската обществена национална партия (консерватори), партията на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е някогашен министър председател на страната. Но партията губи две места, като остава с 21 мандата . Демократическата партия (либерали) на сегашния министър председател Ксавие Бетел печели 12 места , само че губи едно. Коалиционните сътрудници на Бетел, Люксембургската социалистическа работническа партия, губят три места и влизат в Народното събрание с 10 мандата.

 Съюзниците на Меркел с тежко проваляне в Бавария Обновена
Съюзниците на Меркел с тежко проваляне в Бавария

Зелените и Алтернатива за Германия с пробив в локалния парламент

Зелената партия, която е в държавното управление от 2013 година, добави още три места към своите шест мандата . Пиратската партия за първи път влиза в Народното събрание, като печели две места.

" Ясно е, че хората желаят " Зелените " да бъдат в държавното управление ", оповестиха от партията.

Резултатът открива опция да се възобнови актуалната коалиция сред либералите, социалистите и зелените . Въпросът е дали консерваторите още веднъж няма да ръководят и дали социалистите ще отидат в съпротива след загубата.

Резултатите от вота са повтаряне на изборите през 2013 година, когато партията на Юнкер завоюва най-вече места, само че в последна сметка остана в съпротива. Тогава за първи път държавното управление на страната за съвсем две десетилетия не бе под управлението на Юнкер.

Въпреки че изгубиха места, Бетел дефинира представянето на партията като " приказен резултат " . Той е " доста удовлетворен ", тъй като през последните месеци социологическите изследвания показвали по-малка поддръжка.

" Политико " написа, че " Зелените " в Европа не реализираха грамаден избирателен триумф, само че победиха през уикенда и регистрират прогрес.

В Бавария " Зелените " са първи в седемте най-големи градове в немската провинция, откакто бяха подкрепени от към 30% . Като цяло те изпревариха социалдемократите и крайнодясната " Алтернатива за Германия ", с цел да завоюват втората позиция след Християнсоциалния съюз.

На локалните избори в Белгия " Зелените " приключиха втори в Брюксел и има възможност техни претенденти да заемат кметски постове като част от нова лява коалиция. Като цяло " Зелените " приключиха на първо място в четири брюкселски региона, в това число и в " Иксел ", където са някои европейски институции. 29% от белгийците гласоподаваха за " Зелените ".

 Ключови избори в Бавария
Ключови избори в Бавария

Християнсоциалният съюз може да изгуби безспорното си болшинство

Социалистите изгубиха съвсем на всички места през уикенда . В Бавария социалдемократите привлякоха единствено 1 на 10 гласоподаватели. Това е на половина по-малко в съпоставяне с 2014 година и с 2/3 от 1998 година

В Люксембург социалистите реализираха най-лошия резултат от век , а в белгийския град Антверпен, който от десетилетия се управляваше от социалдемократите, левите завоюваха едвам 11% и се сринаха до третата позиция.

 Парламентарни избори в Люксембург и локален избор в Белгия
Парламентарни избори в Люксембург и локален избор в Белгия

257 000 души имат право да гласоподават за нов 60-местен парламент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР