Зелените политики са модерни в Европейския съюз - прогресивните хора

...
Зелените политики са модерни в Европейския съюз - прогресивните хора
Коментари Харесай

Брюксел поряза био, еко и веган - корпорациите

Зелените политики са съвременни в Европейския съюз - прогресивните хора пазят местообитанията на блатното кокиче, назадничавите - желаят да се отопляват на въглища. Още преди да бъде определена, председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се зарече "зеленото " да стане като новото "черно " в модата. Тя съумя, тъй като за екопроекти са планувани милиарди евро, единствено че това породи порочни практики.

Европейската комисия от години търси ефикасен метод да се оправи с фирмите, които се показват за "био " и "еко ", до момента в който в това време производствата са им замърсяващи и евтини. Тези търговци заблуждават потребителите, че ще се снабдят с "природни артикули ", само че би трябвало да платят малко по-висока цена и нормално съумяват. Брюксел разгласи, че към този момент е намерил метод нормативно да се оправи с измамниците, които интензивно практикуват "greenwashing " така наречен “зелен блясък”. Институцията планува поради подправени етикети да бъдат налагани строги наказания.

Модерната наклонност е следвана най-много от огромни корпорации, които се пробват да прикрият своите не толкоз изрядни екологични вериги на произвеждане с величествен, обществен жест към зелени дела. В акциите им продуктите им постоянно са “зелени “, “устойчиви “ или “веган “. Най-много злоупотреби се срещат в козметиката - там всичко е "от природата ", дейните съставки са събирани от ливадите и подмладяват с 20 години. При питателните артикули ситуацията не е по-добро, в случай че слушаме реклами оставаме с усещането, че 80% от храната е органична. Голяма част от облеклата, които идват от Китай, са създадени най-много от съмнителни материали,които замърсяват почвата и реките. Големи фешън вериги обаче ги показват като естествени материи, щадящи кожата. В супермаркета на съвсем всеки рафт можете да намерите артикули на производители, които оферират от локум до телешко варено, на които са сложени отличителните знаци "еко “ и „ био “. Сами по себе си тези думи нищо не значат, тъй като стоките би трябвало да имат интернационално приет документ.

Затова Европейската комисия предлага да се стартира от осведомителна акция за потребителите, като им се изясни какво значи същинска резистентност на продуктите, които купуват. След това би трябвало да се научат да разпознават сертифицираните артикули, които са минали непоколебим надзор и качеството им е обезпечено. Следващата стъпка е нормативната база. Очаква се новите правила за отбрана на потребителите да влязат в действие до 2025 година Програмата на институцията се концентрира върху пет области: зелен преход, цифрова промяна, дейно използване на правата на потребителите, уязвими групи и интернационално съдействие.

Още повече че министрите на околната среда на страните от общността се споразумяха през октомври да придадат законово обвързваща мощ на задачата за реализиране на нулеви чисти излъчвания до 2050 година. Мярката ще засегне всички производства и предлаганите в блока артикули.

Дългата история на измамите

Проблемът със заблуждаващата "еко " маркетингова тактика влезе в полезрението на институциите още през 2012 година. Тогава бе открито, че Dawn Antibacterial dish сапун, на чийто етикет са показани тюлени и патета и там написа, че "Dawn оказва помощ за спасяването на дивата природа ", съдържа триклозан, който публично е разгласен за отровен за водните жители. Тогава природозащитници настояха да бъде неразрешен за приложимост. Производителят Proctor & Gamble се обиди, само че изтегли отровния си артикул.

През 2017 година излезе отчет, който разобличи международните вериги за облекла като "H & M “, "Zara “, "Marks and Spencer “ и "Tesco “, че са свързани с опустошително замърсяване в Азия. Облеклата, които доста европейци обичат да купуват и носят, се създават във заводи, които изхвърлят нетретирана, токсична вода непосредствено в реките. И въпреки да показват угриженост за околната среда и да отделят милиони за екоинициативи, въпросните марки нямат желание да прекратят производството на облекла в тези заводи и да се лишат от нископлатената работна ръка на Азия.

Какво да кажем за хилядите предлагани в интернет етерични масла, био хранителни добавки, домашно приготвени медикаменти и лечебна козметика. Тези артикули е доста мъчно да бъдат проследени, само че доста консуматори стават тяхна жертва.

Според юристите от Европейски Съюз главен проблем е, че доста от биосертифициращите организации са частни, а не обществени институции и опасенията са, че при по-добро възнаграждение могат да си затворят очите. Очевидна е неналичието на единни правила, интернационален правилник и постпазарен надзор за тяхното съблюдаване. Идеята на Брюксел е да бъдат въведени по-унифицирани стандарти, които да се ползват всеобщо и да бъдат следени от държавни и интернационалните институции.

Повече пари за в действителност зелени артикули

Ново изследване демонстрира, че хората обръщат повече внимание на опаковката, в сравнение с действителния усет на покупката си. Изследователи споделят, че изключително за по-малките компании златната обвивка и забавната предистория са ключът към огромните облаги. Оказва се, че потребителите в общността са подготвени да трансформират питателните си привички, само че ги стопира неналичието на информация, високите цени и лимитирана наличност на устойчива храна.

“Европейските консуматори са в основата на световната смяна. Техните дейности могат да доведат до забележителна промяна в културата на ползване. Те обаче би трябвало да бъдат оправомощени да вършат резистентен избор и да бъдат уверени, че правата им ще бъдат предпазени при всевъзможни обстоятелства”, разяснява Дидие Рейндерс, еврокомисар по правораздаването.

През 2021 година Комисията ще показа предложение за даване на по-детайлна информация на потребителите за устойчивостта на продуктите, с цел да се избегне заблудата с “био” и “еко” етикетите и да се разпространяват кръгови артикули. Планът също по този начин ще се стреми да насърчи желанията от фирмите, които оферират в действителност стабилно ползване.

Иначе пари за зелени планове има

За да се каже "да " на дългогодишния бюджет на Европейски Съюз, Европарламентът се контракти с представителите на държавите-членки за спомагателни 16 милиарда евро към пакета - бюджет и избавителен проект в размер на 1,8 трилиона евро. Голяма част от тези пари ще отидат за зелени планове и цифровизация.

Освен това Европейската капиталова банка да посвети 50% от интервенциите си на дейности в региона на климата и устойчивостта на околната среда от 2025 година нататък.

Предвидените от банката 1 трилион евро ще бъдат вложени до 2030 година за планове, ориентирани към климата, биоразнообразието и устойчивостта. А до края на годината всички действия по финансирането ще бъдат приведени в сходство с Парижкото съглашение.

"Това е основен принос за водещата роля на Европа по пътя към декарбонизация и зелена, устойчива и обществено приобщаваща стопанска система ", разяснява президентът на Европейска инвестиционна банка Вернер Хойер.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР