Зелените политики на Европа доведоха до странни изкривявания на реалната

...
Зелените политики на Европа доведоха до странни изкривявания на реалната
Коментари Харесай

Акценти за 24 - 30 септември от Banker Weekly

Зелените политики на Европа доведоха до странни изкривявания на действителната стопанска система. Високите цени на квотите замърсен въздух, чиято цел е да подтикват зеления преход, действително доведоха до шоково повишаване на електрическата енергия в цяла Европа. Обикновено в сходни обстановки публичното напрежение спада с балансиране на цените посредством включване на газовите централи, само че тази година сходна екстра не се планува - поради полупразните газови складове на Стария континент и галопиращите цени на синьото гориво. Ситуацията в действителност е парадоксална - централите, работещи с най-евтиното гориво, създават безценен ток!

 



Един работещ в България заплаща осигуровки по три линии: персоналните, които по закон му се удържат; през държавния бюджет - където част от налозите му отиват за попълване на дупката в Държавното публично осигуряване; отново през държавния бюджет - в интерес на държавните служители, които имат бетонираната преференция да не се обезпечават за сметка на персоналните си приходи. Против крещящата неправда неведнъж са се изказвали работодатели, синдикати и специалисти, само че без резултат. По " традиция ", открита преди повече от четвърт век, събраните осигуровки от заетите не могат да изпълнят и половината от кацата на Държавното публично обезпечаване - фондът, от който се заплащат сегашните пенсии. Затова се постанова той да бъде допълван посредством директна дотация от държавния бюджет. Тоест от нашите налози, които сме внесли там.

„ Българският парламент не е общ брой от мъдреци на най-големите мозъци на България, а сборище на най-болните упоритости, на най-злощастните и зловредни хора, влюбени единствено в себе си, в кесиите си, в славата си, само че не и в България “. Тези от дълго време изречени думи на българския финансист, човеколюбец, посланик и политик Атанас Буров като че ли доста тъкмо пасват и на днешната политическа реалност. За страдание гастролът на участниците в политическите спектакли на сцената на Народно заседание не остава без последици. Тези дни да вземем за пример се разбра, че последните жители на Сградата на съединението може и да не са намерили време за решаването на маса проблеми, само че са сколасали да отклонят едни 22 млн.лв. от парите за туризма. И това се е случило безусловно в последните часове от пребиваването им там.



Един къс анекдот от старите времена гласеше, че руските джуджета са най-високите джуджета, а руските заболели – най-здравите заболели в света. Поводът да си го напомним е вероятното (но напълно не сигурно) класиране на ГЕРБ преди всичко в идните следващи изключителни парламентарни избори, което някои анализатори назовават победа, а помръкващото бивше великолепие Бойко Методиев Борисов несъмнено ще означи с обичайното „ Пак ги бих ”. Дори това да стане, ГЕРБ ще си остане „ най-здравият ” тежък болник на българската политика.



Макар и предстоящ, новият политически план на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изненада част от публиката и уплаши партийните водачи, че ще им бъдат отнети гласоподаватели. Корнелия Нинова и близкото й обграждане в Българска социалистическа партия на първо време жестоко нападнаха ексминистрите и им спретнаха грозна конспирация, а по-късно започнаха да омаловажават начинанието им, като го нарекоха дежа вю като Слави. Христо Иванов и " Демократична България " се пробваха да приласкаят " служебните " в листите си и да ги вземат под крилото си. Петков и Василев обаче не се хванаха на нито една въдица.



Състоянието на българските зандани може и да е последна грижа на разтърсващата се от дълбока политическа рецесия страна, само че продължава да е в центъра на вниманието на Европейски Съюз. Това сподели последното съвещание в средата на септември на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на което за следващ път бяха разисквани нашенските проблеми и министрите още веднъж ни показаха укоризнено с пръст.  Бългaрия oтбeлязвa нaпрeдък в пoдoбрявaнe нa уcлoвиятa в зaтвoритe, нo тe нe ca дocтaтъчни, бе заключението на министрите. Решаващо за този извод се оказа към момента изчезналото по нашите географски ширини така наречен кoмпeнcaтoрнo и прeвaнтивнo cрeдcтвo зa зaщитa oт изтeзaния и нeчoвeшкo или унизитeлнo oтнoшeниe.



Фиаското с ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и класацията Doing Business несъмнено пристигна в неприятен за нея миг. Скандалът се случи в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще стартират на 11 октомври във Вашингтон. Макар че дневният им ред се изготвя месеци по-рано, обвиняванията към Георгиева, че до момента в който е била шеф в СБ е оказвала напън върху чиновници да се усъвършенства рейтингът на Китай в класацията, вероятно ще са една от горещите тематики, които международният финансов хайлайф ще разиска. Особено при засилващото се терзание за престижа на двете водещи интернационалните финансови институции.



" На пътя животът е с преимущество! " Под този слоган от години се организират куп мероприятия против войната по пътищата, само че все пак известията за нови и все по-тежки катастрофи постоянно ни заливат. От десетилетия едни от най-натоварените сектори от републиканската пътна мрежа, Ботевград - Видин и Русе - Велико Търново, носят определението " Път на гибелта ". Държавата обаче десетилетия наред не направи нищо, с цел да промени ситуацията. Превръщането на първата права във високоскоростен път стартира едвам неотдавна, до момента в който първата копка на другата високоскоростна артерия към момента тъне в необозримото бъдеще.



На 26 септември германците ще се явят на парламентарни избори, вещаещи дълбока смяна. Освен че завършва ерата на Ангела Меркел, доста е допустимо и нейната политическа групировка да излезе от властта. Това ще значи, че за първи път от 2005-а в Берлин няма да е на власт най-авторитетната и мощна политическа мощ от фамилията на Европейската национална партия (ЕНП). Ако ЕНП изгуби Германия, тя ще остане със единствено осем държавни водачи в Европейския съвет, все от дребни страни, които не са измежду създателите му. Разликата със обстановката отпреди десетилетие ще е зашеметяваща – тогава ЕНП управляваше 18 от 28-те страни членки, включително множеството от най-влиятелните в общността.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР