Зелените печелят места на парламентарните избори в Швейцария, но националистическата

...
Зелените печелят места на парламентарните избори в Швейцария, но националистическата
Коментари Харесай

Зелените печелят места на избори в Швейцария, националистическата партия остава водеща

Зелените печелят места на парламентарните избори в Швейцария, само че националистическата Швейцарска национална партия е напът да остане водеща, сочат предварителни резултати, представени от международните организации.

Зелените могат да отслабят контрола на десноцентристите върху властта. Двете швейцарски зелени партии получават по-голяма поддръжка на националните избори, до момента в който другите партии не съумяват да усилят процентите си, добавя Българска телеграфна агенция.

Швейцарска национална партия (Демократичен съюз на центъра - ДСЦ) се чака да отстъпи с 3,1 процентни пункта спрямо изборите през 2015 година, само че резервира водещата си позиция с 26,3 % от гласовете, съгласно предварителни резултати, излъчени по публичната телевизия Ес Ер Же (SRG), представени от ДПА.

Левите Зелени се чака да прибавят 5,6 пункта до 12,7 на 100, а центристката Зелена демократична партия евентуално ще прибави 3 пункта до 7,6 на 100.

Социалдемократите и либералите наподобява губят гласове, до момента в който поддръжката за Християндемократическа партия на Швейцария остава съвсем непроменена (12 на сто), отстъпвайки четвъртата позиция на Зелените.

Все още не е ясно дали днешните резултати от вота ще доведат до някакви промени в състава на държавното управление в обозримо бъдеще, отбелязва АП.

Федералното заседание избира седем членове на Федералния съвет (правителството), които взимат решения с консенсус. Държавен глава и глава на държавното управление е президентът, който се избира от Народното събрание на ротационен принцип сред членовете на държавното управление за период от 1 година единствено за един мандат, а гласоподавателите имат правото да се произнасят по политически проблеми посредством директно гласоподаване на референдуми няколко пъти годишно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР