Зелените пакети за възстановяване на икономиката около кризата с новия

...
Зелените пакети за възстановяване на икономиката около кризата с новия
Коментари Харесай

Зелените стимули могат да възстановят глобалната икономика и климата

Зелените пакети за възобновяване на стопанската система към рецесията с новия ковид ще възстановят международната стопанска система и ще слагат света на пътя за справяне със срутва на климата, само че времето изтича за реализиране на нужните промени. Това е посочил нов разбор, оповестява " Гардиън ".

Проектите, които понижават излъчванията на парникови газове, както и стимулирането на икономическия напредък, дават по-висока възвръщаемост на държавните разноски в кратковременен и дълготраен проект, в сравнение с стандартните стимулиращи разноски, е открило изследването на Оксфордския университет.

Много от плановете, които биха могли да основат нови работни места в Обединеното кралство, са " в подготвеност да бъдат задействани ", дават отговор на условията за обществено разграничаване и могат да бъдат стартирани бързо, акцентира Камерън Хепбърн, шеф на Смит учебно заведение по предприемачество и околна среда към Оксфордския университет и водещ създател на проучването.

Той уточни стратегии за енергийна успеваемост във Англия, построяването на мрежи за зареждане на електрически транспортни средства, препроектирането на пътища за повече колоездене, отбрана от наводнения и засаждане на дървета. " Всички те се нуждаят от широкомащабно използване, оферират работа с ниска до умерена подготовка и ще имат изгоди във връзка с климатичните промени, както и за стимулиране на стопанската система ", настоя той.

Изследването на Оксфордския университет е сравнило зелените планове за стимулиране с обичайните тласъци, като ограниченията, подхванати след световната финансова рецесия през 2008 година, и е открило, че зелените планове основават повече работни места, обезпечават по-висока краткосрочна възвръщаемост на един паунд, изразходван от държавното управление, и водят до дълготрайно понижаване на разноските.

Изграждането на чиста енергийна инфраструктура е един образец, който генерира два пъти повече работни места за един паунд държавни разноски спрямо плановете за изкопаеми горива по целия свят. Други включват разширение на широколентовия интернет, тъй че повече хора да могат да работят от у дома.

" Справянето с климатичните промени има отговор на нашите стопански проблеми ", показва проф. Хепбърн пред " Гардиън ". В своите пакети от тласъци след финансовата рецесия през 2008 година държавните управления значително не съумяха да се възползват от капацитета за понижаване на въглеродните излъчвания на своите разноски, частично тъй като липсваха готови за реализиране начинания.

Този път страните към този момент имат задължения за понижаване на излъчванията в границите на Парижкото съглашение за климата, тъй че съществува рамка, която да изисква от тях да вземат поради въглеродните излъчвания, както и по-добрата информираност за икономическите изгоди от възобновимата сила, електрическите транспортни средства и други чисти технологии. " Мисля, че този път има по-голям късмет за зелено възобновяване ", увери професорът.

Констатациите от изследването, оповестено в Oxford Review of Economic Policy, дават академична поддръжка на апелите за " зелено възобновяване ", направени от водещи специалисти на фона на рецесията с новия ковид (COVID-19).

Проучването също по този начин поддържа апели за това каквито и да е избавителни ограничения за фирмите, основаващи се на потреблението на изкопаеми горива или секторите, които отделят големи количества парникови излъчвания, като самолетните компании и производството на коли, да получават помощи с условия, които биха наложили на фирмите да понижат въздействието си върху климата.

Брайън О " Калахан, също от Смит учебното заведение по предприемачество и околна среда и съавтор на изследването, означи, че държавните управления би трябвало да работят бързо. " След огромните държавни разноски, постоянно има съмнение от страна на обществото да харчи повече. Естествената податливост може да е да се поеме по елементарен път. Но това е единствената най-голяма опция за държавното управление да оформи бъдещото десетилетие, а това може да даде забележителен стопански подтик ", разяснява Брайън О " Калахън.

Изследването, съавтори на което са и икономистът и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц и лорд Никълъс Стърн, който е климатичен икономист, разказва повече от 700 политики за тласъци и прави съпоставения с световната финансова рецесия от 2008 година Повече от 230 специалисти, в това число висши чиновници от финансовите министерства и централните банки в 53 страни дадоха отговор на изследване по отношение на капацитета за изгоди за климата и фискални ограничения за възобновяване.

Стърн предизвести предходната седмица по време на събитието " Диалог за климата " в Петерсберг, където Англия, Съединени американски щати, Китай и други държавни управления разискаха климатичната рецесия, че стимулирането на нови работни места в секторите с огромни излъчвания е недалновидно. " Работните места от предишното са несигурни работни места. За да създадем бъдещи работни места се нуждаем от верния тип финансиране на вярното място в верния мащаб и вярната цена ", акцентира Никълъс Стърн.

Марк Карни, някогашен шеф на Bank of England, а в този момент финансов консултант на английския министър председател Борис Джонсън за Cop26 (годишната конференция за климата на Организация на обединените нации, която трябваше да се организира в края на годината в Глазгоу, само че беше отсрочена за началото на 2021 г.), прикани всички компании да разкрият проектите си за постигане на чисти нулеви излъчвания. " Всяка компания във всеки бранш, всяка банка и всеки осигурител, всеки пенсионен фонд би трябвало да се чака да създаде и разкрие проект за преход към чисти нулеви излъчвания ", настоя той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР